Δωρεάν Τεστ Παπ και εξέταση μαστού στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, προσφέρει δωρεάν εξέταση μαστού (ψηλάφιση) και τεστ Παπανικολάου σε όλες τις Ελληνίδες, που επιθυμούν να εξεταστούν, στις 7 και 8 Μαρτίου 2012 (08:30 – 15:00).

Αν και δεν απαιτείται ραντεβού για την διενέργεια των εξετάσεων, για την ...... καλύτερη εξυπηρέτηση των προσερχομένων προτείνεται η τηλεφωνική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μάλιστα, το προσωπικό της κλινικής συστήνει στις γυναίκες που θα συμμετάσχουν στο διήμερο των γυναικολογικών εξετάσεων να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας τους, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η συνταγογράφηση φαρμάκων ή και περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων.

Η δράση είναι μέρος της Ημερίδας «Υγεία της Γυναίκας – Πρόληψη» που διοργανώνει η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 (12:00 – 19:00) στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο καθηγητής Γ.Κ.Κρεατσάς, διευθυντής της κλινικής, κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οδηγίες που διασφαλίζουν την υγεία των γυναικών και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας χωρίς κόστος, ένα από τα βασικά ζητούμενα της εποχής μας.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τις πρόσφατες ιατρικές οδηγίες με στόχο την επίτευξη της καλής υγείας που χρειάζονται», τόνισε ο κ.Κρεατσάς.

Ορισμένες Ελληνίδες δεν έχουν την προληπτική ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς, να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνιση μιας νόσου, να ζήσουν καλά και να αποδώσουν στην ζωή τους.

Ωστόσο με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις απαιτείται όλες οι γυναίκες να ακολουθούν προγράμματα πρόληψης και το σύστημα υγείας της χώρας μας να καλύπτει εξετάσεις που εστιάζουν σε υπηρεσίες πρόληψης, όπως: η εξέταση κατά Παπανικολάου, η ψηφιακή μαστογραφία, κ.λπ. Επιπλέον με την αύξηση των Ελληνίδων που έχουν πρόσβαση στην προληπτική ιατρική φροντίδα θα μειωθεί και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι νεότερες εξελίξεις με βάση πρόσφατες ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν, ενθαρρύνοντας έτσι τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών πρόληψης, ενώ θα απαντηθούν με απλό τρόπο ερωτήματα από τους ειδικούς όπως:
Πόσο συχνά μια γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της;
Υπάρχει προληπτική εξέταση για διαβήτη (αυξημένο σάκχαρο) στην εγκυμοσύνη;
Μέθοδοι αντισύλληψης και παροχή συμβουλών αντισύλληψης. Κοινοί μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη.
Πρέπει να γίνεται εξέταση κατά Παπανικολάου (test Pap), γυναικολογική εξέταση για κονδυλώματα (HPV), ή εξέταση για ταυτοποίηση ιών των κονδυλωμάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας; Μήπως να γίνονται όλες οι παραπάνω εξετάσεις;
Πόσες φορές μια έγκυος πρέπει να επισκέπτεται τον Μαιευτήρα της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για αποκλεισμό σοβαρών θεμάτων υγείας του εμβρύου στην εγκυμοσύνη;
Πως μπορούν να προληφθούν τα κατάγματα σε μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση;
Οι διαγνωστικές επεμβάσεις της κύησης στο …μικροσκόπιο: εξέταση με λήψη τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση ή άλλες επιλογές;
Συμβουλευτική σε έφηβες και γυναίκες για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
ποστήριξη μητρικού θηλασμού και παροχή συμβουλών.
Ενδοοικογενειακή βία: συμβουλευτική και παραπομπή.
Από ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

Η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης πρέπει να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες υγείας των γυναικών και να βοηθά στη διατήρηση της υγείας της γυναίκας. Αναλυτικότερα ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν συμπεριλαμβάνονται οι εξής διαδραστικές παρουσιάσεις:
Για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Κύηση και τοκετός.
Εφηβεία – αντισύλληψη – προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου.
Υπογονιμότητα- εξωσωματική γονιμοποίηση.
Διαγνωστικές επεμβατικές εξετάσεις στην εγκυμοσύνη για έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας και όχι μόνο…

Κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση – οστεοπόρωση.

Επίσης θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Κλινικής να προστατέψει την υγεία της γυναίκας και απευθύνεται στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αλλά και στα παιδιά μας, τα οποία από νωρίς πρέπει να γνωρίζουν θέματα αγωγής υγείας και διαφυλικών σχέσεων.

Αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και προς επιβεβαίωση της αξίας του προγεννητικού ελέγχου, ο κ.Κρεατσάς ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτη παρατήρησης (που βρίσκεται σε εξέλιξη), σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των παλίδρομων κυήσεων.

Ως παλίνδρομες κυήσεις χαρακτηρίζονται εκείνες που τερματίζονται εντός του α’ τριμήνου κυοφορίας λόγω θανάτου του εμβρύου. Η συγκριτική ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν το εξάμηνο Σεπτεμβρίου 2010 – Φεβρουαρίου του 2011 και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011-2012, έδειξε ότι από 13-15 περιστατικά, έχουν ήδη καταγραφεί 40 περιστατικά.

Η ειδικευόμενη στην Γυναικολογία Μαρία Θάνου που προΐσταται της καταγραφής των στατιστικών δεδομένων, εξηγεί ότι «μια παλίνδρομη κύηση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων το άγχος, οι συνήθειες της γυναίκας (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή), η κληρονομικότητα, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο παράγοντας οικονομική κρίση, υπό την έννοια ότι πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στα δημόσια μαιευτήρια για έλεγχο αλλά και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου, σε συνεργασία με νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αρχικά αλλα και της υπόλοιπης Ελλάδας, θα προχωρήσει σε αναλυτική καταγραφή των περιστατικών παλίνδρομης κύησης, με στόχο την σαφέστερη αιτιολόγηση του φαινομένου.

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Ο εμβολιασμός σώζει
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ε.Δεληγεώρογλου, υπεύθυνος του τμήματος Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας του νοσοκομείου επεσήμανε την θετική αποδοχή του εμβολίου κατά του ιού HPV από τις Ελληνίδες μητέρες, καθώς πλέον η εμβολιαστεί κάλυψη έχει αγγίξει το 27%. Αυτό σημαίνει ότι μία στις τρεις νεαρές γυναίκες έχουν εμβολιαστεί ήδη κατά του ιού που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αφήνοντας κατά μέρος τον αρχικό δισταγμό.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εμβόλιο κατά του ιού HPV, εκτός από τον καρκίνο, προλαμβάνει και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Στην Αυστραλία που η εμβολιαστική κάλυψη έχει αγγίξει το 70%, έχει καταγραφεί μείωση κατά 90% των περιστατικών κονδυλωμάτων. Γάλλοι ερευνητές εκτιμούν ότι αν ο εμβολιασμός συνδυαστεί με το τεστ Παπανικολάου, τότε στο μέλλον μπορεί να επιτευχθεί μείωση έως και 50% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

1ο Μαθητικό Συνέδριο
Η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και το Λανίτειο Λύκειο Α’ Λεμεσού, διοργανώνουν στις 16 & 17 Μαρτίου το 1ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στο Νέο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνων.

Θέμα του συνεδρίου η «Αγωγή Υγείας – Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – Νεότερες τάσεις» και στόχος Έλληνες αλλά και μαθητές από την Κύπρο, να παρουσιάσουν θέματα αλλά και ερωτήματα πάνω σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, ανταλλάσσοντας απόψεις με ειδικούς επιστήμονες, σε φιλικό κλίμα.

Αναγνώστες