Βγάζουν στο σφυρί οικόπεδα πριν από τη φοροκαταιγίδα



Η κρίση στην κτηματαγορά έχει μεταφερθεί πλέον και στη γη, η οποία αποτελούσε για δεκαετίες σταθερή αξία και βασική κατεύθυνση για τους επενδυτές.

Στο σφυρί βγάζουν εκατοντάδες Ελληνες την ακίνητη περιουσία τους μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στους υψηλούς φόρους. Οικόπεδα και κυρίως επαγγελματικά ακίνητα πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές καθώς η Εφορία τα…...κοστολογεί πανάκριβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις περιουσίες φαίνονται στα χαρτιά της Εφορίας ότι κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, στην αγορά δεν «πιάνουν» ούτε τα μισά χρήματα.

Το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις καθώς υπάρχουν στην κτηματαγορά ακίνητα που πωλούνται δύο και τρεις φορές φθηνότερα από τις αντικειμενικές τους αξίες. Ενώ δηλαδή ένα ακίνητο πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή για την Εφορία να κοστολογείται και να φορολογείται υπερδιπλάσια.

Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας τάσης στην κτηματαγορά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) η κ. Αγγελική Τσαγκαράκη, πολιτικός μηχανικός από τη διεύθυνση εκτιμήσεων της Εμπορικής Τράπεζας, αφορά οικόπεδο στην Κρήτη με επιφάνεια 330 τ.μ. Με Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) 2,10 και Συντελεστή Εμπορικότητας 2,30 πωλείται αντί 400.000 ευρώ, όμως στην Εφορία η τιμή είναι 816.000 ευρώ.

Ελάχιστα συμβόλαια 
Σύμφωνα με τον κ. Ι. Γορδίο, στέλεχος της Εθνικής τράπεζας, «η αγορά οικοπέδων το 2011 ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Στην αγορά υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά ενώ οι πράξεις είναι ελάχιστες».

Στην Αττική, ούτε οι εργολάβοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γη ή να κλείσουν συμβόλαια αντιπαροχής ούτε ιδιώτες σπεύδουν να αγοράσουν οικόπεδα για να κτίσουν. Αλλωστε, οι οικοπεδούχοι βλέπουν τις αντιπαροχές και τις προσφερόμενες τιμές να πέφτουν και εφόσον δεν έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης ρευστότητας τηρούν όσο μπορούν στάση αναμονής.

Γι' αυτό ίσως ιδιαίτερα στα νότια προάστια και στον Πειραιά οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιοχές στο Λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα στην επαρχία όπου καταγράφονται μειώσεις τιμών έως και 40%, ακόμη και για οικόπεδα – φιλέτα. Το «κούρεμα» στις τιμές γης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική δυσχέρεια των οικοπεδούχων, που αναγκάζονται να πουλήσουν την περιουσία τους, στην απουσία ενδιαφερόμενων αλλά και στους υψηλούς φόρους.

Μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης παρουσιάζεται για τα αγροτεμάχια τα οποία είναι κυριολεκτικά στα αζήτητα, ειδικά έπειτα από τη φημολογία ότι επίκειται φορολόγησή τους.

Στην Κρήτη
Πωλείται οικόπεδο 2.100 τ.μ. στη Χερσόνησο στον παραλιακό δρόμο εντός του σχεδίου του Λιμένα. Αυτή τη στιγμή το ακίνητο δίνεται από τον ιδιοκτήτη αντί 2,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο στα χαρ­τιά της Εφορίας η τιμή είναι 5,3 εκατ. ευρώ και πάνω σ’ αυτό το ποσό θα φορολογηθεί ο ιδιο­κτή­­της, θα καθορι­στούν οι φόροι μεταβίβασης κ.λπ.

Στο Κεφαλάρι
Πωλείται οικόπεδο 1.780 τ.μ., 700 μέτρα από την πλατεία, γωνιακό, με Συντελεστή Δόμησης 0,6 (κτίζει δηλαδή πάνω από 1.000 τ.μ.), Συντε­λεστή Κάλυψης 40%, πρό­σοψη 64 μ. Η τιμή πώλησης είναι 1,3 εκατ. ευρώ αν και η αντικει­με­νική του αξία είναι 2,6 εκατ. ευρώ.

Μισή τιμή
«Σκοτώνουν» τα μαγαζιά στο κέντρο

Οι ακριβές τιμές στην Εφορία, την ίδια στιγμή που καταρρέουν οι εμπορικές αξίες, είναι ο βασικός λόγος της μαζικής πώλησης ακινήτων. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο κέντρο, επί των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας, υπάρχουν παλαιά γραφεία τα οποία πωλούνται 50% φθηνότερα από την αντικειμενική τους αξία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ποσστό ξεπερνά το 50%.

Θέλουν να απαλλαγούν 
Οι ιδιοκτήτες είναι «πλούσιοι» για την Εφορία, αλλά δεν μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που οφείλουν να δηλώσουν. Αναγκάζονται, λοιπόν, να τα βγάλουν στο σφυρί προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολογική επιβάρυνση. Μάλιστα, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο, αν δεν συνοδευτεί από γενναίες μειώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, τότε θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο φορολογικό χτύπημα στην ακίνητη περιουσία.

Β.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr

Αναγνώστες