Μια τεχνολογία βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα πλαστικό υλικό που, αν κοπεί, τότε ρέει στην «πληγή» ένα κόκκινο υγρό, σαν να ματώνει, ενώ επίσης έχει την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται.
Η τεχνολογία μπορεί να...... βρει εφαρμογή στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές κ.α) οι οποίες σε περίπτωση που υποστούν κάποια ζημιά ή βλάβη θα μπορούν να την επιδιορθώνουν μόνες τους. Οι πιο ευφάνταστοι κάνουν λόγο για δημιουργία τεχνητού δέρματος που θα τοποθετείται σε ανθρωπόμορφα ρομπότ.
Το θαυματουργό υλικό
Το πλαστικό υλικό ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιου Μισισιπή και αντιδρά στο φως, στις μεταβολές της θερμοκρασίας, στην οξύτητα και σε άλλους παράγοντες η εμφάνιση των οποίων οφείλεται σε κάποια ζημιά. Αν το πλαστικό υλικό κοπεί σε κάποιο σημείο του, τότε αυτόματα το συγκεκριμένο σημείο κοκκινίζει, μιμούμενο την αντίδραση του ανθρώπινου δέρματος.
Μόλις το υλικό αντιληφθεί ότι «κόπηκε» ,όπως συμβαίνει και με τον ανθρώπινο οργανισμό, εργοποιεί το «ανοσοποιητικό» του σύστημα για να επιδιορθώσει τη ζημιά. Το πλαστικό υλικό ξεκινά διαδικασία επούλωσης της πληγής αναδημιουργώντας τις μοριακές του «γέφυρες» που έχουν υποστεί ζημιές.
«Η Μητέρα Φύση έχει προικίσει όλα τα είδη βιολογικών συστημάτων με την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνονται. Κάποιοι μηχανισμοί αυτοεπιδιόρθωσης είναι ορατοί όπως, παραδείγματος χάριν, η επούλωση του δέρματος ή η εμφάνιση νέας φλούδας στα σημεία των κορμών δέντρων όπου υπήρχαν κοψίματα. Άλλοι μηχανισμοί είναι αόρατοι όπως ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το DNA για να επιδιορθώνει γονιδιακές βλάβες. Το πλαστικό υλικό που φτιάξαμε μιμείται τη φύση δίνοντας αρχικά ένα κόκκινο σήμα όταν εμφανίζεται μια βλάβη και ξεκινώντας αμέσως μετά τη διαδικασία επιδιόρθωσης» αναφέρει ο καθηγητής Μάρεκ Ούρμπαν, επικεφαλής της έρευνας.
Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το νέο υλικό εκτός των άλλων θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε τμήματα οχημάτων ζωτικής σημασίας όπως, παραδείγματος χάριν, σε αυτοκίνητα ή σε φτερά αεροσκαφών ώστε σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ζημιά να υπάρχει άμεση επιδιόρθωση και να αποφεύγεται ενδεχόμενο ατύχημα.