«Χάνουμε» εκατομμύρια τουρίστες από δυσκολίες στην έκδοση βίζας.

Το πρόβλημα που προκαλείται κυρίως από τη συνθήκη Σένγκεν  απασχολεί τον τουρισμό διεθνώς.


Απώλεια 3 έως 5 εκατομμυρίων δυνητικών τουριστών έχει, ετησίως, η Ελλάδα εξαιτίας των δυσκολιών που προκύπτουν από τη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων Σένγκεν, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.

Το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, καθώς απασχολεί ...... σε παγκόσμιο επίπεδο τους φορείς του τουρισμού. Οι διαδικασίες χορηγήσεων θεωρήσεων (βίζας) αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη διεθνή ημερίδα για τον τουρισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε, χθες, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΟΤ. Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών Τ. Ριφάι στην αρχή της ομιλίας του έκανε ειδική αναφορά για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα λάμπει όταν βρίσκεται ενώπιον προκλήσεων». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΟΤ.

Χαρακτήρισε δε το ζήτημα των θεωρήσεων ως ένα από τα πιο κρίσιμα του τομέα παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι «τυπικότητες και γραφειοκρατία δημιουργούν δυσκολίες για ανθρώπους που θα ταξιδέψουν για λίγες ημέρες». Επίσης, ανέφερε ότι το ζήτημα θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνόδου των G20 στο Μεξικό. Ο κ. Ριφάι εκτίμησε ότι το 2012 οι διεθνείς αφίξεις θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά το 1 δισ. Σήμερα το πρωί ο γ. γ. του ΠΟΤ έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λούκα Παπαδήμο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού D. Scowsill δεδομένων των οικονομικών συνθηκών χαρακτήρισε εντυπωσιακό επίτευγμα τις αφίξεις των 16,5 εκατ. ξένων τουριστών πέρυσι στην Ελλάδα. Επίσης, παρότρυνε να διατηρηθεί αυξημένος ο αριθμός των αφίξεων. Για τις βίζες τάχθηκε υπέρ του μοντέλου των ηλεκτρονικών θεωρήσεων.

Ο κ. Γερουλάνος για να αναδείξει το μέγεθος των απωλειών που έχει ο ελληνικός προορισμός από τη συνθήκη Σένγκεν ανέφερε ως παράδειγμα ότι τα τελευταία 5 χρόνια ήρθαν στη χώρα μας 2 εκατ. τουρίστες από τη Ρωσία όταν την ίδια περίοδο στην Τουρκία όπου δεν απαιτείται βίζα ταξίδεψαν 14 εκατ. Επίσης, τόνισε ότι από τους παράνομους μετανάστες τη νόμιμη διαδικασία θεωρήσεων για να έρθουν στη χώρα μας παραβίασαν 700 άτομα από τότε που ετέθη σε εφαρμογή η συνθήκη.

Ο γ. γ. του ΕΟΤ Γ. Κολέτσος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την προβολή του τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα περίπου 12 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός φέτος για την προβολή του τουρισμού προστέθηκαν αλλά 5 εκατ. ευρώ με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Πρόκειται για μέρος από κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ που έχει ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τους φορείς προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Θεωρήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. D. Paalman, προέτρεψε τα κράτη-μέλη, για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των τουριστών σε ό, τι αφορά τις θεωρήσεις, να προσλάβουν προσωπικό στις πρεσβείες και στα προξενεία τους και να ανοίξουν νέα στις απομακρυσμένες πόλεις. O πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Κerim Uras εκτίμησε ότι αν ξεπερασθούν τα εμπόδια των θεωρήσεων, οι αφίξεις από την Τουρκία στη χώρα μας θα φθάσουν έως το 2015 στο 1 εκατ. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της στρατηγικής κοινού μάρκετινγκ για την προσέλκυση επισκεπτών και στις δύο χώρες από μακρινές αγορές όπως τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Κίνα. Ως δίδυμα τουρκικών και ελληνικών προορισμών στο πλαίσιο αυτό ανέφερε την Αθήνα με την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, την Κω με τον Μαρμαρά και τη Χίο με το Τσεσμέ.

Αναγνώστες