Εμπορικό πλεόνασμα 32,0 δισ. γεν (302 εκατ. ευρώ) εμφάνισε τον Φεβρουάριο η Ιαπωνία έπειτα από το έλλειμμα-ρεκόρ των 1,6 τρισ. γεν (13,8 δισ. ευρώ), που είχε εμφανίσει τον Ιανουάριο. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας απέδωσε την ανέλπιστη εξέλιξη στην ανάκαμψη των ιαπωνικών εξαγωγών.
Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας ήταν εδώ και δεκαετίες πλεονασματικό. Αλλά η...... περυσινή θεομηνία που έπληξε τη χώρα (ισχυρός σεισμός, καταστροφικό τσουνάμι και διαρροή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα) είχε δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία. Αφενός έπληξε τη ζήτηση των ιαπωνικών προϊόντων στο εξωτερικό και αφετέρου εκτίναξε στα ύψη τις εισαγωγές πετρελαίου στη χώρα, που στηριζόταν κατά 30% και πλέον στην πυρηνική ενέργεια και η οποία έπειτα από την καταστροφή στη Φουκουσίμα έκλεισε πολλούς πυρηνικούς σταθμούς.
Οι αναλυτές, πάντως, θεωρούν τη θετική ανατροπή του ιαπωνικού εμπορικού ισοζυγίου ως συμπτωματική και πρόσκαιρη. «Τα στοιχεία για το εμπόριο το Φεβρουάριο αποτέλεσαν μια θετική έκπληξη, καθώς η πτώση των εξαγωγών ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς ότι οι τάσεις στο εμπορικό ισοζύγιο έχουν αλλάξει και ότι ευνοούν πλέον τη συσσώρευση πλεονασμάτων», δήλωσε στο BBC ο Τάρο Σαΐτο του NLI Research Institute στο Τόκιο.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ιαπωνικών προϊόντων μειώθηκαν το Φεβρουάριο μόνο κατά 2,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2011 (σημειωτέον ότι πρόκειται για τον τελευταίο μήνα πριν από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου), ενώ οι ειδικοί είχαν προβλέψει πτώση τους κατά 6,5%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση.
Αισιοδοξότερος από τον Τάρο Σαΐτο εμφανίζεται ο Σούζι Τονούτσι της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, επίσης στο Τόκιο. «Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ εμφανίζουν ενισχυτικές τάσεις. Καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη πιάσει πάτο και ότι έχει αρχίσει να ανακάμπτει, μπορεί να πει κανείς ότι οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές για τις ιαπωνικές εξαγωγές», δήλωσε ο Τονούτσι.