Η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται καθώς μεγαλώνουμε


Η άποψη ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να υποφέρουν από κακής ποιότητας ύπνο είναι ίσως εσφαλμένη, καθώς Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τηλεφωνικής δημοσκόπησης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150.000 ενήλικες, εκτός από μια διακοπή περίπου στα 40, κατά τα άλλα η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται καθώς μεγαλώνουμε. 

Μάλιστα τα άτομα...
... 80 ετών και άνω ανέφεραν ότι απολάμβαναν εξαιρετικής ποιότητας ύπνο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποSleep.

Άρα λοιπόν ενώ η κακή κατάσταση της υγείας του ατόμου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, είναι «μύθος» ότι η ηλικία είναι παράγοντας επιδείνωσης της ποιότητάς του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχει επαρκής τεχνολογικής εξοπλισμός στη διάθεση των ιατρών για την μέτρηση της ποιότητας του ύπνου και την διαταραχή του, αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη του ατόμου για την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου του ταιριάζει πάντα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ύπνου και Κιρκαδικής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αντί να υποβάλλουν σε ιατρικές μετρήσεις την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, τους ζήτησαν να εκφέρουν την προσωπική τους άποψη.

Οι εθελοντές είχαν επιλεγεί τυχαία, ενώ συνεκτιμήθηκε η ηλικία, η φυλή, το εισόδημα, η μόρφωση, η διάθεση και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

Κι ενώ η κατάθλιψη ή τα προβλήματα υγείας σχετίστηκαν με την κακή ποιότητα του ύπνου, μόλις οι επιστήμονες προσάρμοσαν τα αποτελέσματα ώστε να συμψηφιστούν και οι παραπάνω παράμετροι, προέκυψε ένα διακριτό μοντέλο.

Παρατήρησαν ότι τα παράπονα για κακής ποιότητας ύπνο μειώνονταν όσο αυξανόταν η ηλικία, με τον μικρότερο αριθμό παραπόνων να προέρχεται από άτομα άνω των 70 ετών.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτή την τάση παρατηρήθηκε κατά την μέση ηλικία, όπου η ποιότητα του ύπνου ήταν χειρότερη.

Ο Δρ Μάικλ Γκράντνερ εξηγεί ότι ο αρχικός λόγος που οργανώθηκε η μελέτη ήταν για να επιβεβαιωθεί η άποψη ότι η ποιότητα του ύπνου μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

«Τα αποτελέσματα όμως μας κάνουν να ξανασκεφτούμε όλα όσα ξέρουμε για τον ύπνο των ηλικιωμένων ανθρώπων. Ενδεχομένως οι ηλικιωμένοι όντως να έχουν κακής ποιότητας ύπνο, αλλά οι ίδιοι να μην το αντιλαμβάνονται ως έτσι», εξηγεί ο ερευνητής.

Αναγνώστες