Τα αντιβιοτικά παχαίνουν, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες

Η κατάχρηση αντιβιοτικών εκτός από την ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχει και μια ακόμη πιθανή παρενέργεια. Αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου με αποτέλεσμα αυτό να προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο...... New Scientist, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ Μάρτιν Μπλέιζερ παρουσίασαν σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τα αποτελέσματα πειραμάτων που έκαναν σε τρωκτικά, σύμφωνα με τα οποία η λήψη αντιβιοτικών οδήγησε σε αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αντιβιοτικά μπορεί όντως να ευθύνονται ως ένα βαθμό στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας διεθνώς. Όπως υποστηρίζουν, η διαρκώς αυξανόμενη χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία 70 χρόνια έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην χλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αποικίες των «καλών» μικροβίων. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές προκειμένου να επαληθεύσουν τις εικασίες τους, χορήγησαν σε νεογέννητα ποντίκια χαμηλής δοσολογίας πενικιλίνη, ανάλογη με αυτή που χορηγείται σε ζώα κτηνοτροφικών μονάδων. Μετά από 30 εβδομάδες χορήγησης αντιβιοτικών, τα πειραματόζωα είχαν αυξήσει έως και 10% το σωματικό μέγεθος τους, δηλαδή είχε διπλασιαστεί το βάρος τους, συγκριτικά με τα πειραματόζωα που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά. Άρα, τα αντιβιοτικά είχαν ξεκάθαρα μεταβάλει την σύνθεση των μκροοργανισμών του εντέρου των τρωκτικών.

Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης, οι επιστήμονες μετέφεραν μέρος της μικροβιακής εντερικής χλωρίδας των πειραματόζωων της ομάδας παρέμβασης, σε άλλα ποντίκια που είχαν αναπτυχθεί σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον και το έντερό τους ήταν «καθαρό» από μικρόβια.

Εντός πέντε εβδομάδων, η νέα ομάδα τρωκτικών είχε αυξήσει κατά 35% των βάρος της, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αύξηση του βάρους αποδίδεται αποκλειστικά στις αποικίες των μικροοργανισμών που είχαν σχηματιστεί στην πρώτη ομάδα των ποντικιών, συνέπεια της λήψης αντιβιοτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και βαρύτερα πειραματόζωα ήταν εκείνα που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα τη λήψη αντιβιοτικών, γεγονός που δείχνει ότι η μικροβιακή εντερική χλωρίδα είναι ευάλωτη σε αλλαγές λόγω αντιβιοτικών, ύηδη από τα πρώτα στάδιο της ζωής.

Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν γνωρίζουν πως και γιατί ορισμένες ομάδες βακτηρίων επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Ο Δρ Μπλέιζερ πιστεύει ότι όπως και στα πειραματόζωα, έτσι και τα παιδιά που από μικρά παίρνουν αντιβιοτικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες περιττών κιλών.

Εξάλλου, μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στην Δανία με επικεφαλής την Δρ Τερέζα Άισλεφ έδειξε ότι τα βρέφη που πήραν αντιβιοτικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαρα σε ηλικία επτά ετών, ακόμη κι αν η μητέρα τους είχε φυσιολογικό βάρος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity και αφορούσε περίπου 28.000 βρέφη.

Τέλος, η ανάλυση ανθρωπίνων περιττωμάτων από μούμιες ηλικίας 1.400 έως 3.000 ετών από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα με επικεφαλής τον Δρ Σεσιλ Λιούις, επιβεβαιώνει τη διαχρονική μεταβολή της μικροβιακής εντερικής χλωρίδας του ανθρώπου.

Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο ο Δρ Λιούις πρότεινε μάλιστα τον «ανεφοδιασμό» του γαστρεντερικού συστήματος του σύγχρονου ανθρώπου με μικρόβια των προγόνων μας, ώστε να αποκατασταθεί η βιολογική ισορροπία. 
πηγη:

Αναγνώστες