Βαθύτερη ύφεση για το 2012 προβλέπει η έκθεση Προβόπουλου

Στο 4,5% αναμένεται να φτάσει η ύφεση το 2012, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). 
 
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως η ανεργία θα υπερβεί το ...19%, ενώ η ανάκαμψη θα αρχίσει από τα τέλη του 2013. Παρά τις προβλέψεις αυτές, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋποθεση να προωθηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ήδη έχουν γίνει τα πρώτα θετικά βήματα, όπως η ολοκλήρωση του PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα.


Οσον αφορά το πότε θα έρθει η ανάκαμψη, η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να προσβλέπει στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνουν κάποια βήματα και θα εφαρμοσθούν μέτρα για τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία.

Ως πρώτο τέτοιο βήμα η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση, για την οποία εκφράζει πάντως τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει κανονικά και θα φέρει αποτελέσματα.

Σημαντική για την ανάπτυξη θεωρεί επίσης η Εκθεση του κ. Προβόπουλου την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Προβόπουλος απευθύνει πάντως και αιχμές κατά της κυβέρνησης των προηγούμενων ετών, καθώς επισημαίνει ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα να καταβληθεί μεγαλύτερη και πιο επώδυνη προσπάθεια.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα ότι είναι αναγκαίο:

1.ένα σταθερό και λιτό φορολογικό περιβάλλον
2. επιτάχυνση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων
3. η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων
4. η υλοποίηση του προγράμματος Ήλιος για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Γ.Προβόπουλος αναμένεται να τονίσει ότι καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους θα παρέχουν ρευστότητα στην αγορά.

Αναγνώστες