Τη Μεγάλη Τετάρτη, το αργότερο τη Μεγάλη Πέμπτη ο Λουκάς Παπαδήμος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.
Για το Μαξίμου η ημερομηνία των εκλογών έχει κλειδώσει: θα είναι η...... 6η Μαίου, ακόμα και αν δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες, δηλαδή οι 25 μέρες που χρειάζονται ανάμεσα στη διάλυση της Βουλής και την κάλπη.
Στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού λένε ότι το χρονικό διάστημα αυτό δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένο (το μόνο που λέει το σύνταγμα είναι ότι οι εκλογές προκηρύσσονται μέσα σε 30 μέρες από τη διάλυση της Βουλής) και ότι απλά επιβάλλεται από τις τεχνικές προθεσμίες (ανακήρυξη συνδυασμών, κατάρτιση ψηφοδελτίων κτλ). Στην ανάγκη θα συντμηθεί στις 23 μέρες, ώστε ακόμα και αν η Βουλή διαλυθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, οι εκλογές να γίνουν στις 6 Μαίου.
Ως τα μέσα της εβδομάδας πάντως, στο Μαξίμου υπήρχε η ανησυχία ότι ακόμα και αυτό το πρόγραμμα θα ήταν δύσκολο να βγεί, αν καθυστερούσαν τα τελευταία 4 νομοσχέδια. Το εμπόδιο αυτό δεν υφίσταται πλέον, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μπήκε για διπλή ανάγνωση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Παρασκευή, του Εργασίας θα πάρει σειρά τη Μεγάλη Δευτέρα βράδυ για να ψηφιστεί την Τρίτη. Ακόμα και αν η αντιπολίτευση ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες για όλες τις μνημονιακές τροπολογίες που τα συνοδεύουν, το πρόγραμμα μπορεί να βγεί ως τη Μεγάλη Τετάρτη.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες άλλωστε εκτιμούν ότι η κόπωση του κοινοβουλίου είναι τόσο μεγάλη ώστε να μη ζητηθούν τόσες πολλές ονομαστικές ψηφορίες, το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές άλλωστε είναι «να τελειώνουμε, να κλείσει η βουλή».
Το μόνο σημαντικό θέμα που εκκρεμεί και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να διευθετηθεί είναι η απόφαση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζώνπου μπορεί όμως να ληφθεί με μια απλή πράξη υπουργικού συμβουλίου και δεν χρειάζεται ανοικτή βουλή. Αυτή μπορεί να ληφθεί και μέσα στην εβδομάδα, το πιθανότερο όμως να μετατεθεί για μετά το Πάσχα, όταν οι διαπραγματεύσεις θα έχουν καταλήξει.
Αν και όλες οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί, ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να ανακοινωθεί η εκλογική ημερομηνία πριν αποφασίσει τις εκλογές το υπουργικό συμβούλιο και πριν επισκεφτεί ο ίδιος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται δημόσια σε μια ημερομηνία, δίνοντας αφορμή για μια φημολογία περί αναστολής των εκλογών. Στην Ανάσταση, όλα αυτά θα είναι παρελθόν.
Θέμης Δαγκλής για το newpost.gr