Το έγκλημα της Τράπεζας της Ελλάδας



Καταρχήν δεν είναι Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι ένα ιδιωτικό ίδρυμα, που δια νόμου είναι απόρρητοι οι μέτοχοι του και αποτελεί παράρτημα στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Στα χρόνια του Σημίτη όταν προετοιμαζόταν ο σημερινός, σε εξέλιξη πλέον, εξανδραποδισμός των Ελλήνων από τη Νέα Γερμανική Αυτοκρατορία στην Ευρώπη, ψηφίσθηκε ένας νόμος. Ο 2469/1997. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό δημιουργείτο ένα...... Κοινό Κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδας. Την εποχή εκείνη το ίδρυμα ήταν και πάλι ιδιωτικό , με κρυφούς μετόχους, αλλά αποτελούσε Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, που είχε τότε δικό της νόμισμα και όχι το ευρώ.

Στο κεφάλαιο αυτό συμπεριελήφθησαν οι πόροι των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των πανεπιστημίων και όλων των ιδρυμάτων δημοσίου δικαίου. Ο νόμος επέτρεπε στην Διοίκηση και τις υπηρεσίες της Τράπεζας να διαχειρίζονται τα αποθεματικά αυτά, που ήταν και είναι εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς να λογοδοτείεπί της ουσίας ούτε στο Κοινοβούλιο, αλλά πολύ περισσότερο στους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι στην συμφωνία εκχώρησης των κεφαλαίων, στη βάση του συγκεκριμένου νόμου, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ουδεμία ρήτρα που να διασφάλιζε ή να προσδιόριζε την απόδοση στις επενδύσεις των κεφαλαίων.

Έκτοτε ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών και ο κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας, έκαναν , χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν ότι ήθελαν με τα κεφάλαια αυτά.Υπάρχουν πληροφορίες από χρόνια ότι μεγάλο μέρος από αυτά διοχετεύθηκαν σε μετοχοδάνεια με πολλά μηδενικά σε επιχειρήσεις της επονομαζόμενης διαπλοκής και ευνοημένων από τα καθεστώτα εξουσίας, που δεν είχαν τα εχέγγυα να αναλάβουν τα δάνεια, με ευτελείς όρους –χαριστικούς σχεδόν, ως προς τα επιτόκια και την διαδικασία αποπληρωμής. Ουδείς από τους κυβερνώντες και τους αρμόδιους έχουν δώσει εξηγήσεις σε τέτοιου τύπου καταγγελίες.

Φθάνουμε στο σήμερα. Ολόκληρη την τελευταία διετία, αλλά πολύ περισσότερο το χρονικό διάστημα που είχε αποφασισθεί ότι θα υπάρξει PSI, στα ελληνικά ομόλογα το πιο λογικό θα ήταν η Τράπεζα της Ελλάδας, να είχε βγάλει τα αποθεματικά των ταμείων, των πανεπιστημίων και των υπολοίπων δημοσίου δικαίου οργανισμών , από τα ελληνικά ομόλογα, για να προφυλάξει την ρευστότητα και την απόδοσή τους τα χρόνια αυτά, που η χρεοκοπία του κράτους , ειδικά στην εσωτερική οικονομία είναι ολοσχερής.

Τι έκανε η Διοίκηση Προβόπουλου και το παράρτημα της ΕΚΤ, που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο Τράπεζα της Ελλάδας; Το ακριβώς αντίθετο μετέτρεψε τα αποθεματικά στο σύνολο τους σχεδόν σε κρατικά ομόλογα. Θα πει κάποιος ότι το έκαναν στην αναζήτηση ρευστότητας. Αλλά πόσο υπεύθυνο είναι να αγοράζεις με τα αποθεματικά του Κεφαλαίου αυτού, ελληνικά ομόλογα τις παραμονές του «κουρέματός» τους;

Αποτέλεσμα και μόνον σε σχέση με αυτά που έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας. Από τα 140 εκατ. ευρώ, των αποθεματικών των Ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ , έχουν απομείνει μετά τις 12 Μαρτίου μόνον 40 εκατ., σύμφωνα με δήλωση του σημερινού υπουργού Παιδείας κ. Μπαμπινιώτη. Από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χάθηκαν 11 δις ευρώ, τα οποία σε αντίθεση με τις τράπεζες δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα πιο εύρωστα , χάθηκε με το «κούρεμα» το 70% των αποθεματικών τους.

Είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με άμεση εμπλοκή των Παπαδήμου, Βενιζέλου και Προβόπουλου. Μιλάμε για ενσυνείδητη «καταστροφή κεφαλαίων», που δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβεί για να ανακοπεί η καταστροφή της Ελλάδας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αναγνώστες