Μονόδρομος θεωρείται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαχωρισμός της ATEbank σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, κατά το πρότυπο της Proton Bank.
Μονόδρομος θεωρείται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ...... διαχωρισμός της ATEbank σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, κατά το πρότυπο της Proton Bank. Η λύση αυτή θεωρείται μάλιστα θετική, καθώς η εναλλακτική που επιθυμούσε η τρόικα ήταν η εκκαθάρισή της.
Το σενάριο αυτό κερδίζει έδαφος, μετά τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock που αφορούσε την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων της τράπεζας, αλλά και τις πιέσεις που ασκούσε η τρόικα προς την κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει αμέσως το τοπίο αναφορικά με το μέλλον της Αγροτικής.
Η τρόικα σε κάθε έκθεσή της περιελάμβανε το «πρόβλημα ATEbank» και σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούσε εξαρχής να κλείσει οριστικά αυτός ο «φάκελος», αναφέροντας πως επιβαρύνει τους Ελληνες φορολογούμενους πολίτες με τις διαρκείς ανάγκες κεφαλαίων που είχε.
Στην επιλογή των δύο ενδεχομένων για το μέλλον της ιστορικής ATEbank, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο διαχωρισμός της τράπεζας στοιχίζει σημαντικά λιγότερο απ’ ό,τι η εκκαθάρισή της. Ειδικότερα, ο διαχωρισμός της τράπεζας σε «καλή» και «κακή» απαιτεί περί το 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος και ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ATEbank.
Σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από την άλλη πλευρά, η εκκαθάριση της τράπεζας θα στοίχιζε περί τα 5 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις εργαζομένων, ενώ θα «έφευγαν» καταθέσεις ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ.
Ετσι, ως πιθανότερο πλέον σενάριο αναδεικνύεται ο διαχωρισμός της τράπεζας και η πώληση ή η συγχώνευση της «καλής» τράπεζας σε κάποιο από τα μεγάλα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα. Οσον αφορά το λεγόμενο «τοξικό» κομμάτι της τράπεζας θα οριστεί, ως είθισται, εκκαθαριστής, με στόχο την εκποίηση ακινήτων και λοιπών υποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων.
Συγχώνευση
Η πώληση της «καλής» τράπεζας φαντάζει σαν… έργο επιστημονικής φαντασίας, αφού η εξαγορά με μετρητά από ελληνική τράπεζα, την τρέχουσα περίοδο που τα κεφάλαια είναι δυσεύρετα και ανεπαρκή για τέτοιες κινήσεις, δεν φαίνεται πιθανή.
Η συγχώνευση του υγιούς τμήματός της, λένε πηγές της αγοράς, θα μπορούσε να ενισχύσει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες κατά περίπου 18 δισ. ευρώ στην καταθετική της βάση, αλλά και στο σκέλος του ενεργητικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη της κυβέρνησης, σε επαφές που είχαν με τραπεζίτες στο πλαίσιο των όρων της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, συζήτησαν και το θέμα της απορρόφησης της ATEbank, απαλλαγμένης από το «τοξικό» κομμάτι. Τρεις από τις τέσσερις τράπεζες δέχθηκαν την πρόταση συγχώνευσης, αλλά δεν έδειξαν μεγάλη προθυμία.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΑΤΕbank για το μέλλον της τράπεζας είχε ενημερώσει τον σύλλογο των εργαζομένων περί τα τέλη Ιανουαρίου – πριν ολοκληρωθεί το PSI+. Η πρόταση της ΑΤΕbank ήταν ο διαχωρισμός σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την απελευθέρωση «βάρους» περίπου 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κείμενο που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο Σύλλογος Εργαζομένων της ATEbank στις 30 Ιανουαρίου 2012. Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε έπειτα από ενημέρωση της διοίκησης της τράπεζας στους εργαζομένους της.
Οι εργαζόμενοι τόνιζαν τότε ότι σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται το ενδεχόμενο εξαγοράς της υγιούς ΑΤΕ από ελληνική τράπεζα και σημείωναν ότι η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να απειλήσει τις θέσεις των εργαζομένων.
Ωστόσο, η διοίκηση δεν μιλούσε για το ίδιο σχέδιο που υπάρχει τώρα. Στην πρόταση της επιχειρείτο να υπάρξει λύση, που να μην απαιτεί ανακεφαλαίωση, άρα και την καταβολή κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μεταφορά του «κακού» χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ (χωρίς τις προβλέψεις) σε ειδική εταιρεία Asset Management, που θα υπαχθεί στο Δημόσιο, θα έχει την εγγύησή του και θα λειτουργήσει σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί και να ρευστοποιήσει οτιδήποτε. κωστας νανος
Οριο τα 50 δισ.
«Θα πρέπει να περιοριστούν κάτω από τα 50 δισ. ευρώ οι τελικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με έναν συνδυασμό μέτρων και σε συνεργασία με τους εταίρους μας», σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι προτάσεις για τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Ούτως ή άλλως, το τραπεζικό σύστημα θα τελεί υπό τον στρατηγικό έλεγχο του βασικού του μετόχου, που είναι το Δημόσιο», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.