Είναι πολλά τα λεφτά Ακη… Δεν πρέπει να ελπίζεις στην Ανάσταση…



Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία στη Γερμανία η σύλληψη Τσοχατζόπουλου. Ήταν αναμενόμενη μετά την εμπλοκή του ονόματός του στη δίκη της Ferrostaal σε βάρος δύο μάνατζερ της εταιρείας για μίζες σε αξιωματούχους.

Εκτενή αναφορά στη σημερινή σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου κάνoυν από το...... μεσημέρι οι γερμανικές εφημερίδες στις διαδικτυακές τους εκδόσεις. Όλοι οι αρθρογράφοι συνδέουν την εξέλιξη και με τις μίζες που φέρεται να πήρε ο πρώην υπουργός Άμυνας από τη θυγατρική της ΜΑΝ Ferrostaal για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων.

Θα του λείψει η θέα προς την Ακρόπολη


Σε παλιές καλές στιγμές…

Μεγάλη Εβδομάδα αποκαλούν οι Έλληνες τις μέρες πριν από το Πάσχα, που οι ορθόδοξοι γιορτάζουν αυτήν την Κυριακή» γράφει στην εφημερίδα Handelsblatt ο ανταποκριτής της στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ. «Όμως για τον 72χρονο Τσοχατζόπουλο το φετινό Πάσχα σηματοδοτεί το ναδίρ της μακράς ζωής του. Ο πρώην υπουργός Άμυνας βιώνει την σταύρωσή του χωρίς να ελπίζει σε σύντομη ανάσταση. Το πρωί, αστυνομικά αυτοκίνητα διέσχισαν τον πεζόδρομο έξω από το καταπληκτικό νεοκλασσικό σπίτι του, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι είχαν ένα ένταλμα σύλληψης υπό μάλης. Μετέφεραν τον Τσοχατζόπουλο πρώτα στην αστυνομική διεύθυνση ΓΑΔΑ και από εκεί στον ανακριτή. Από το σωφρονιστικό κατάστημα υψηλής ασφαλείας του Κορυδαλλού δεν θα του λείψει μόνο η καταπληκτική θέα από το σαλόνι του στον Παρθενώνα», παρατηρεί ο γερμανός αρθρογράφος.

«Δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή. Δεν είναι αμελητέα τα σημεία των κατηγοριών που ερευνούν το τελευταίο χρόνο οι δύο εισαγγελείς. Ύψους 2, 85 δις ευρώ ήταν η παραγγελία που έκανε ο Τσοχατζόπουλος στη Ferrostaal και η μίζα που φέρεται να πήρε ήταν της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος το αρνείται. Αλλά το στιλ ζωής του έδωσε αφορμή για ερωτήματα γύρω από ενδεχόμενες ‘δευτερεύουσες πηγές εσόδων’. Το ακίνητο στην Ακρόπολη, όπου συνελήφθη, είναι μεγάλης αξίας. Η σύζυγός του υποστηρίζει ότι το αγόρασε το 2010 σε καλή τιμή από εταιρεία οffshore».

Ανάλογου ύφους και περιεχόμενου είναι και το άρθρο στη διαδικτυακή σελίδα του Der Spiegel. «Η ελληνική δικαιοσύνη» γράφει, «μετά από πολυετείς ανακρίσεις, κατέληξε στο πόρισμα ότι ο Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε, καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις από πού προήλθαν τα χρήματα με τα οποία αγόρασε το σπίτι του σε ακριβή συνοικία των Αθηνών και άλλα πολυτελή ακίνητα. Ο Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες».


36 εκατομ. Ευρώ στην Ελλάδα

Ο Τσοχατζόπουλος φέρεται να πήρε μίζα 8 δις ευρώ
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου του περασμένου Δεκεμβρίου οι δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal ακόμη και μετά την αλλαγή του νόμου στη Γερμανία το 2000, διέθεσαν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ της εταιρίας για τη δωροδοκία ξένων υψηλών αξιωματούχων. Ο ένας εκ των μάνατζερ, ο Γιοχαν Φρίντριχ Χάουν, είχε ρωτήσει τον τότε υπουργό Άμυνας τί θα πρέπει να κάνει για να «εξουδετερώσει» γαλλική ανταγωνιστική προσφορά και του δόθηκε όνομα ενός μεσάζοντος.

Συνολικά 36 εκατομ. ευρώ εισέρευσαν στην Ελλάδα για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων, δύο εκατομμύρια πήγαν στον τότε Πορτογάλο επίτιμο πρόξενο στο Μόναχο. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στις 15.12, η οποία διήρκησε μόνο λίγες ώρες, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ήξεραν ποιοι καρπώθηκαν τις μίζες, αλλά και επίτηδες δεν ενδιαφέρθηκαν να το μάθουν. Τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω ενός κυκλώματος μεσαζόντων προς υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όπως είχε αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, ανάμεσά τους είναι και ο πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ. Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας I του Μονάχου δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ανακρίσεις σε βάρος άλλων 40 ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο δωροδοκίας.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει το 2009 διαμάχη διαρκείας μεταξύ της μητρικής τότε εταιρείας ΜΑΝ και του αραβικού επενδυτικού ομίλου IPIC, που ήθελε να εξαγοράσει τη Ferrostaal, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το ενδιαφέρον της και τα λεφτά της. Στο μεταξύ η εταιρεία έχει πουληθεί στον εμπορικό όμιλο MPC με έδρα το Αμβούργο.

DW - Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Αναγνώστες