Το 16τροχο όχημα που μετέφερε τον διηπειρωτικό πύραυλο, μήκους 12,3 μέτρων, στην επετειακή παρέλαση της Βόρειας Κορέας, είναι καρπός (αθέμιτης) συνεργασίας γερμανικών, κινέζικων αλλά και αμερικανικών βιομηχανιών, αποκαλύπτει βρετανική στρατιωτική πηγή.
Το όχημα, όπως και ο πύραυλος, ...... προκάλεσαν γενική έκπληξη, μάλιστα η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία που απαγορεύει τον εφοδιασμό της Βόρειας Κορέας με κάθε μορφής υλικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι μια γερμανική εταιρία βαρέων κατασκευών προμήθευσε σε χώρα της Ασίας που δεν αναφέρεται το σασί για έξι φορτηγά και ότι δυο αμερικάνικες εταιρίες πούλησαν αντί 643.000 δολαρίων, τον Μάρτιο 2010 «σύστημα έλκυσης και οδήγησης βαρέων τροχοφόρων» σε εταιρία του Ισλαμαμπάντ.
Δεν έγινε ακόμη γνωστό ποια ήταν η συνεισφορά της Κίνας αλλά την Τρίτη μια κινέζικη βιομηχανία «υπερηφανεύτηκε» ότι εκείνη κατασκεύασε το όχημα – φορέα και ότι θα δώσει σχετικές λεπτομέρειες εντός των ημερων.
Η παραβίαση του εμπάργκο μέσω τρίτων χωρών έχει γίνει πλέον κάνονας και την Κυριακή αποκαλύφθηκε μια ακόμη. Η Βιρμανία, στην οποία υπήρχε εμπάργκο από το 1993 μέχρι προχθές, είχε αποκτήσει το 2004 σύστημα εξελιγμένου ηλεκτρονικού συστήματος ασφάλειας, για χρήση των αστυνομικών δυνάμεων της, μέσω Φιλιππίνων.
Στο Πεντάγωνο υποστηρίζουν ότι Φιλιππινέζοι επιχειρηματίες έχουν αναδειχθεί σε «ενδιάμεσο κρίκο» μεταφοράς τεχνολογίας από τη Δύση σε «απαγορευμένες» χώρες.
Το σύστημα ασφάλειας είναι αμερικάνικου τύπου, τεχνολογίας της δεκαετίας του ’90, χρησιμοποιείται σήμερα από 60 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο και το 2008 ο βασικός «κορμός» του προσφερόταν αντί 4,6 εκατ. δολαρίων στη διεθνή αγορά
–Το όνομα της θηλυκής ύπαρξης που συνόδευσε τον βασιλέα Χουάν Κάρλος της Ισπανίας στο σαφάρι του στην Μποτσουάνα της Αφρικής – και αποτελεί μέγα σκάνδαλο στην σεμνότυφη καθολική χωρά- αποκάλυψαν οι εφημερίδες της Μαδρίτης την Τρίτη. Πρόκειται για την Κορίνα τσου Σάιν-Βιτγκενστάιν, (οικογενειακό όνομα Λάρσεν), ετών 47, χήρα από δυο γάμους αλλά μητέρα δυο αγοριών.
Δεν ήταν άγνωστος ο δεσμός του Ισπανού βασιλιά με την Γερμανίδα (μικρο) πριγκίπισσα αλλά, όπως γράφει η δημοσιογράφος Ελβίρα Λίντο, ο Χουάν Κάρλος «αλλάζει πολύ συχνά θηλυκούς συνεργάτες» και…έχασαν τον μπούσουλα. Πράγματι, πέρυσι είχαν φουντώσει οι φήμες για «στενές σχέσεις» του Ισπανού μονάρχη με την πριγκίπισσα Μαρία Γκαμπριέλα της Σαβοΐας.
Σκάνδαλο, αλλά διαφορετικής μορφής, και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αποκαλύπτεται ότι το τακτικό γουήκ εντ που περνά ο υπουργός Άμυνας Λιόν Πανέτα με την οικογένεια του στην Καλιφόρνια στοιχίζει στο Πεντάγωνο 860.000 δολάρια.
Ο υπουργός ταξιδεύει με αεροσκάφος της Αμερικανικής Αεροπορίας εφοδιασμένο με σύστημα επικοινωνίας που ελάχιστα διαφέρει από εκείνο που διαθέτει το προεδρικό αεροπλάνο.
Απαντώντας σε σχόλια για το υπερβολικό έξοδο ο κ. Πανέτα απάντησε ότι στη διάρκεια της πτήσης «δεν κοιμάται, δεν διαβάζει βιβλία, ούτε λύνει σταυρόλεξα». Επικοινωνεί με την Ουάσιγκτον αλλά και με ομολόγους του άλλων κρατων.