Η δύναμη της Ελλάδας είναι ο τουρισμός της

Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα

Ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10 με 12% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος. Αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό τομέα, στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Ενώ στην Ελλάδα, ο τουρισμός αποτελεί το ...... 5 με 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Από το 1975 έως το 1982 στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν αρκετά μέτρα πολιτικής με σκοπό την μείωση της εποχικότητας. Αν και τα μέτρα εφαρμόστηκαν, οι αφίξεις των τουριστών ήταν μειωμένες.

Το 1982 έως και το 2005, η Ελλάδα ήταν ένας από τους πρώτους προορισμούς των διεθνών τουριστών. Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, οι πολίτες «βομβαρδίζονταν» καθημερινά από πληροφορίες για τις ομορφιές της Ελλάδας. Υπήρχαν παντού φωτογραφίες από διάφορους προορισμούς της χώρας μας. Η διαφημιστική καμπάνια της Ελλάδας, είχε ως στοιχείο τις ελληνικές λέξεις, τα ελληνικά έθιμα και τα ελληνικά φαγητά. Οι διεθνείς τουρίστες προτιμούσαν για τις διακοπές τους, κάποιο μέρος της Ελλάδας ώστε να νιώσουν την ελληνική ηρεμία σε συνδυασμό με την συνεχόμενη ηλιοφάνεια και τις ζεστές και καθαρές ακτές. Επίσης, ενθουσιάζονταν με την απλότητα των υπαλλήλων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Τα χαμογελαστά πρόσωπα. Τις χαμηλές τιμές.

Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παράδεισος» προορισμού διακοπών. Λόγο της μορφολογίας εδάφους, έχει το προνόμιο να μπορεί να εφαρμόσει όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει τουρισμός όλο το χρόνο.

Ο ειδικές μορφές τουρισμού είναι:

κοινωνικός τουρισμός
κοινωνικός τουρισμός επαγγελματικών ενώσεων
αγροτοτουρισμός
συμπλέγματα αγροτοτουρισμού σε σύγχρονους οικισμούς
τουρισμός στην ύπαιθρο
τουρισμός τρίτης ηλικίας
αθλητικός τουρισμός
περιηγητικός τουρισμός
θαλάσσιος τουρισμός
οικολογικός τουρισμός
τουρισμός υγείας
ιαματικός τουρισμός
πολιτιστικός τουρισμός
εκπαιδευτικός τουρισμός
θρησκευτικός τουρισμός
συνεδριακός τουρισμός
εκθεσιακός τουρισμός
τουρισμός κινήτρων
επαγγελματικός τουρισμός
ορεινός τουρισμός
χειμερινός τουρισμός
γυμνιστικός τουρισμός
τουρισμός περιπέτειας
τουρισμός σε οργανωμένα τουριστικά χωριά (clubs)

Το 1994 πραγματοποιήθηκε έρευνα για τον προσδιορισμό των χαρακτήρων των αλλοδαπών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περίοδο 1993-1994. Από αυτή την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα κριτήρια για την επιλογή της Ελλάδας ήταν

1. φυσικές ομορφιές
2. κλίμα
3. αρχαιότητες
4. κόστος ταξιδιού

Από το 2005 έως σήμερα, διαπιστώνεται μια σταθερή μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα. Επίσης, οι Έλληνες προτιμούν προορισμούς εκτός Ελλάδας για τις διακοπές τους. Τέλος, οι διαφημιστικές καμπάνιες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες της καθημερινότητας στην Ελλάδα, απωθούν τον διεθνή τουρίστα να επιλέξει την χώρα μας για τουρισμό.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί, με την πάροδο του χρόνου, είναι ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα όραμα. Ένα όραμα που να δίνει δύναμη στην πολίτη να συνεχίσει να «παλεύει» για την εξέλιξη της καθημερινότητάς του. Να δημιουργεί το ενδιαφέρον του διεθνή τουρίστα να επισκεφτεί την χώρα μας και του τουρίστα να παραμείνει εντός της χώρας. Το όραμα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εξασθενεί. Είναι το όνειρο του Έλληνα να βγει στη σύνταξη και να χτίσει δύο σπίτια, ένα για τον ίδιο και ένα για το παιδί του.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα όραμα, ένα σλόγκαν, ένα όνειρο. Μέσω αυτού οι διεθνείς τουρίστες να «θυμηθούν» την Ελλάδα και να δώσει δύναμη στους πολίτες της, να «ανοίξουν τις μηχανές», να προχωρήσουν και να μπούμε ξανά στην παραγωγικότητα και στην εξέλιξη, με περισσότερη σοφία αυτή τη φορά και με πόδια που στέκονται γερά πάνω στη γή!

Αναγνώστες