Παραμένει ηγέτης η ναυτιλία


Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο κ. Βενιάμης αποδίδει την κρισιμότητα αυτής της περιόδου στα ενδογενή προβλήματα της αγοράς, με την αύξηση της χωρητικότητας των πλοίων, τη μείωση των...... διακινούμενων φορτίων λόγω της ύφεσης, την έλλειψη πηγών χρηματοδότησης και την απότομη πτώση των ναύλων


Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο κ. Βενιάμης αποδίδει την κρισιμότητα αυτής της περιόδου στα ενδογενή προβλήματα της αγοράς, με την αύξηση της χωρητικότητας των πλοίων, τη μείωση των διακινούμενων φορτίων λόγω της ύφεσης, την έλλειψη πηγών χρηματοδότησης και την απότομη πτώση των ναύλων

Καθοριστικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, προκειμένου να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και στην «επόμενη μέρα» της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βενιάμη, πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Ενωσης ο κ. Βενιάμης αποδίδει την κρισιμότητα αυτής της περιόδου στα ενδογενή προβλήματα της αγοράς, με την αύξηση της χωρητικότητας των πλοίων, τη μείωση των διακινούμενων φορτίων λόγω της ύφεσης, την έλλειψη πηγών χρηματοδότησης και την απότομη πτώση των ναύλων. Κάνει δε αναφορά και στην παγκόσμια οικονομική ύφεση, η οποία επιμένει δημιουργώντας μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σε εθνικό επίπεδο, η ελληνική ναυτιλία πρέπει, όπως υπογραμμίζει ο Θ. Βενιάμης (φωτογραφία αρχείου), να αποκτήσει ξανά αυτόνομο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, να απαλλαγεί από γραφειοκρατικά κωλύματα και να διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η ελληνική ναυτιλία διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης. Ο στόλος υπό ελληνική σημαία κατέχει την έβδομη θέση παγκοσμίως και τη δεύτερη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, στα τέλη του 2011 ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε 3.325 πλοία, αντιπροσωπεύοντας το 14,83% της παγκόσμιας χωρητικότητας, ενώ ο ελληνικός στόλος (πλοία με ελληνική σημαία) 2.014 πλοία.

Ελληνική σημαία
Η ελληνική σημαία κατέχει την έβδομη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Μάλτα. Τα πλοία με σημαία Μάλτας -που πάντως σε μεγάλο ποσοστό βρίσκονται και αυτά υπό ελληνική διαχείριση- καλύπτουν το 23,30% της χωρητικότητας του κοινοτικού στόλου, τα υπό ελληνική σημαία το 18,52% και τα υπό κυπριακή σημαία το 11,19%.

Πιο αναλυτικά, προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να διατηρήσει αυτό τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών εκτιμά ότι οι συνάδελφοί του πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις παραγγελίες νέων πλοίων, να προχωρήσουν σε διαλύσεις πλοίων, σε επιχειρηματικές συμμαχίες και να επενδύσουν παρά το μεγάλο κόστος σε τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες υπαγορεύονται από τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Σε εθνικό επίπεδο, η ελληνική ναυτιλία πρέπει, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βενιάμης, να αποκτήσει ξανά αυτόνομο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, να απαλλαγεί από γραφειοκρατικά κωλύματα και να διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η ναυτική εκπαίδευση ένα ακόμα κρίσιμο πεδίο για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας. Ο κ. Βενιάμης σημειώνει ότι η οικονομική στενότητα που υπάρχει σήμερα στο Δημόσιο δεν θα πρέπει να αναστείλει τις προσπάθειες για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, οι οποίες τα δύο τελευταία χρόνια απέφεραν αποτελέσματα.

Παρουσιάζει δε ως εναλλακτική λύση για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης την εισαγωγή της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης.

Στον παραδοσιακό κύκλο της ναυτιλίας με τις εναλλαγές περιόδων ύφεσης και ανάπτυξης, προσθέτει ο πρόεδρος της Ενωσης, η ελληνική ναυτιλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην ανακατανομή των ρόλων μεταξύ παραδοσιακών και αναδυόμενων ναυτιλιακών δυνάμεων.

Αναγνώστες