Η ανάπτυξη της Κίνας διώχνει τους επενδυτές



Τα τελευταία χρόνια, καθώς αναδύεται η κινεζική μεσαία τάξη, οι όροι έχουν αλλάξει για τις ξένες επιχειρήσεις μιας και το Πεκίνο δεν τους δίνει πλέον γη και ύδωρ για να κάνουν επενδύσεις εκεί.

Από γη της επιχειρηματικής επαγγελίας, η Κίνα έχει αρχίσει ...... να προκαλεί ανησυχία στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί και, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μία στις πέντε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την παρουσία της στην ασιατική χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς αναδύεται η κινεζική μεσαία τάξη, οι όροι έχουν αλλάξει για τις ξένες επιχειρήσεις και το Πεκίνο δεν τους δίνει πλέον γη και ύδωρ για να κάνουν επενδύσεις εκεί.

Παρότι οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν ότι η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική αγορά που συνεχίζει να αναπτύσσεται -αν και με αρκετά βραδύτερους ρυθμούς-, ανησυχούν από το αυξανόμενο εργατικό κόστος, την επιβολή νέας νομοθεσίας εν μία νυκτί και τον μεγάλο ανταγωνισμό από τις ντόπιες εταιρείες, κρατικές και μη. Σημειώνουν, δε, ότι οι συνολικές τους απώλειες σε διαφυγόντα κέρδη και αύξηση λειτουργικών εξόδων ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόβλημα 
Ισως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές είναι η αυξημένη ανταγωνιστικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων, όχι μόνο ως προς τη δυνατότητά τους να παρέχουν χαμηλότερες τιμές για παρόμοια προϊόντα, αλλά και ως προς τη βοήθεια που τους παρέχεται στο να τοποθετηθούν στην αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου, έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του Δημοσίου.

Οι κινεζικές θυγατρικές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν αναγκαστεί να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος, προκειμένου να καταφέρουν να ανταγωνιστούν τους ντόπιους και παρ’ όλα αυτά χάνει το μονοπώλιο ή την πρωτοκαθεδρία που είχε η καθεμία από αυτές στον τομέα της.
Πρώτη επιλογή για το γουάν οι πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις που αυτήν τη στιγμή μπορούν να εξαγοραστούν σε χαμηλές τιμές.



Αυτό που επισημαίνουν ως σημαντικό παράγοντα οι Ευρωπαίοι είναι ότι οι δικές τους επιχειρήσεις έχουν αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής των προϊόντων που εμπορεύονται και άρα απαιτείται μια αρκετά μεγάλης διάρκειας επένδυση σε χρόνο και χρήμα, προκειμένου η παραγωγή στα κινεζικά τους εργοστάσια να φτάσει το επιθυμητό επίπεδο ποιότητας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές ξεκινούν έχοντας ήδη ένα μειονέκτημα σε σχέση με τους ντόπιους επιχειρηματίες.

Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων αισθάνονται ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει λιγότερο δίκαια από ό,τι πριν από δύο χρόνια, παρότι η κινεζική κυβέρνηση υποσχέθηκε να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον για τις ξένες επιχειρήσεις. Αντιθέτως, διαπιστώνουν ότι το κινεζικό κράτος τροποποιεί τη νομοθεσία κατά το δοκούν και χωρίς προειδοποίηση.

Ενα παράδειγμα είναι η υιοθέτηση της νέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλειας, η οποία εφαρμόστηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα, ώστε οι επιχειρήσεις δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να καταρτίσουν νέους προϋπολογισμούς. Επιπλέον, η κοινωνική ασφάλιση ίσχυσε αναδρομικά από τον περασμένο Οκτώβριο και αφορά όλους, ακόμη και τους Ευρωπαίους που είναι ήδη ασφαλισμένοι.

Κατανάλωση
Η Κίνα παραμένει, ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για τους ξένους, όχι πλέον ως χώρα που παρέχει φθηνά εργατικά χέρια και ευνοϊκή νομοθεσία, αλλά ως νέα αγορά με μια μεσαία τάξη που μεγαλώνει διαρκώς. Ακόμη και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ένδυσης και των αθλητικών ειδών, που ήταν από τις πρώτες που είχαν εκμεταλλευτεί τα χαμηλά μεροκάματα των Κινέζων και είχαν μεταφέρει εκεί τα εργοστάσια παραγωγής τους, έχουν αρχίσει να πωλούν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, καθώς παρατηρούν σημαντική αύξηση της κατανάλωσης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα ανακοινώσει νέα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Για να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και σε περισσότερες κρατικές επενδύσεις.

Νέος ρόλος

Η ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης δίνει στην Κίνα τα χαρακτηριστικά μιας χώρας καταναλώτριας παρά μιας χώρας που προσφέρει φθηνό εργατικό κόστος στις ξένες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 το 60% των ξένων επιχειρηματιών θεωρούσε ότι η Κίνα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε μια συμφέρουσα αγορά για τα προϊόντα τους, σήμερα αυτή την πεποίθηση ασπάζεται το 72%.

Τα πιο φθηνά χέρια
Σε πρώτο πλάνο Ινδία, Καμπότζη και Βιετνάμ

Οι δύο στους τρεις επιχειρη­ματίες που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωπαϊ­κού Εμπορικού Επιμελητη­ρίου αναφέρουν ότι τους απασχολεί ιδιαίτερα η αύξηση των μισθών και δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να στραφούν σε πιο «συμφέρουσες» για τους ίδιους χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη και η Ινδία, όπου οι αμοιβές παραμένουν σε εξευτελι­στικά χαμηλά επίπεδα.



Στόχος οι επενδύσεις 250 δισ. δολαρίων έως το 2020
Το Πεκίνο αγοράζει ό,τι κινείται στην Ευρώπη

«Σόπινγκ» στην Ευρώπη κάνουν οι κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι το 2020 θέλουν να επενδύσουν έως και 250 δισ. δολάρια στην ταλαιπωρημένη από την κρίση γηραιά ήπειρο.

Οπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Rhodium Group σε συνεργασία με την κινεζική επενδυτική τράπεζα CICC, ήδη εντός του 2011 οι κινεζικές εταιρείες επένδυσαν 7,4 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των συμφωνιών που υπογράφηκαν την περασμένη χρονιά διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2010.

Οι συντάκτες της έρευνας συμπεραίνουν ότι οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν την απαρχή μιας παγκόσμιας επενδυτικής «περιοδείας», με πρωταγωνίστρια την Ευρώπη, όπου αναμένεται οι επενδύσεις να είναι ετησίως της τάξης των 20-30 δισ. δολαρίων.

Κίνητρο γι’ αυτήν την τακτική εκτιμάται ότι είναι μόνο το οικονομικό κέρδος, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο και στην Ευρώπη οι πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις, που αυτήν τη στιγμή μπορούν να εξαγοραστούν σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές, είναι αρκετές.

Το fund 
CIC Σύμφωνα, δε, με την έρευνα, η επίδραση των κινεζικών επενδύσεων στις ευρωπαϊκές χώρες θα είναι εξίσου θετική, σαν να επρόκειτο για χρήματα που προέρχονται από κράτη της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή που οι κινεζικές εταιρείες βρίσκονται σε οργασμό δραστηριότητας στο εξωτερικό, το κρατικό fund της Κίνας CIC μειώνει σημαντικά τις επενδύσεις του στην Ευρώπη, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Ο επικεφαλής του CIC, εξάλλου, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αγοράσου ούτε ευρωομόλογα στην περίπτωση που εκδοθούν, εκτιμώντας ότι το ρίσκο θα ήταν πολύ μεγάλο.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες