Συρία: 54 νεκροί έπειτα από αεροπορική επίθεση σε πρατήριο καυσίμων

Δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν από την επιδρομή στην επαρχία Αλ Ράκα.

Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή, όταν χτυπήθηκε ...ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στη βόρεια συριακή επαρχία Aλ Ράκα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εδρεύουσα στη Βρετανία οργάνωση, η οποία διαθέτει ένα δίκτυο ακτιβιστών σε όλη τη Συρία, επικαλέστηκε ακτιβιστή στην περιοχή ο οποίος δήλωσε ότι περισσότεροι από 110 άνθρωποι είναι νεκροί ή τραυματίες.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τη βία στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου του 2011 που ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρουΜπασάρ αλ Aσαντ.

«Ως την Τετάρτη (19 Σεπτεμβρίου) τουλάχιστον 20.755 άμαχοι, 1.148 λιποτάκτες και 7.095 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε ολόκληρη τη Συρία από τότε που ξέσπασε η εξέγερση» διευκρίνισε ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.



Την ίδια ώρα, η συριακή δημόσια τηλεόραση διευκρίνισε ότι η συντριβή ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου το πρωί της Πέμπτης κοντά στη Δαμασκό οφείλεται στην πρόσκρουση του έλικα του ελικοπτέρου στην ουρά ενός επιβατικού αεροπλάνου που μετέφερε 200 επιβαίνοντες, οι οποίοι είναι όλοι καλά.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει επικαλούμενο ακτιβιστές ότι το ελικόπτερο αυτό «καταρρίφθηκε από αντάρτες μαχητές».

Οι εκπρόσωποι περίπου 60 χωρών, όπως και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, έχουν συνάντηση την Πέμπτη στη Χάγη, με στόχο την ενίσχυση και την βελτίωση του συντονισμού των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος.

«Χρειαζόμαστε μια σθεναρή εφαρμογή (των κυρώσεων), μόνον έτσι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Ούρι Ρόζενταλ, στη διάρκεια ομιλίας του με την οποία άρχισε η σύνοδος της ομάδας εργασίας των «Φίλων του Συριακού Λαού», που είναι αρμόδια για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο συριακό καθεστώς.

«Το καθεστώς και οι εταίροι του προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις και γι’ αυτό εργαζόμαστε από κοινού με εταίρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες» πρόσθεσε ο Ρόζενταλ.

«Το θέμα δεν είναι να μάθουμε αν (ο Μπασάρ αλ Ασαντ) θα φύγει, αλλά πότε θα φύγει» πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι εκτός από τα εμπάργκο και τις οικονομικές κυρώσεις, είναι σημαντικό να εμποδιστεί το καθεστώς να επιβλέπει το Διαδίκτυο, πρακτική η οποία του επιτρέπει να συλλαμβάνει αντικαθεστωτικούς και δημοσιογράφους.

Αναγνώστες