Πρόβλημα στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες

Τη σημασία που έχει για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ η καλλιέργεια και διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, ανέδειξε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, επισημαίνοντας ότι η ΠΓΔΜ, πέραν της Ελλάδας, έχει πρόβλημα και με τη Βουλγαρία.

«Νομίζω πως κατ’ αρχάς είναι σημαντικό... να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει διάκριση: Όλες οι γείτονες χώρες είναι σημαντικές για την υποψήφια προς ένταξη χώρα, για τη χώρα που επιθυμεί να προσχωρήσει στην ΕΕ. Η υπόθεση όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα είναι προφανής: υπάρχει το ζήτημα της ονομασίας το οποίο πρέπει να λυθεί. Πέραν των σχέσεων με την Ελλάδα, όλο πιο συχνά ακούω για τις σχέσεις και την περιπλοκότητα των σχέσεων με τη Βουλγαρία. Ακούω πολλές δηλώσεις από Βούλγαρους εκπροσώπους οι οποίοι αναφέρονται σε προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων. Αυτό πρέπει να λυθεί από τους πολιτικούς και των δύο πλευρών. Οι πολιτικοί και των δύο χωρών έχουν την ευθύνη. Η πορεία προς την ΕΕ περνά μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας και αν θέλετε να καταστείτε καλό μέλος της Ένωσης ο μοναδικός τρόπος είναι ταυτόχρονα να καταστείτε καλός γείτονας», δήλωσε ο κ. Φούλε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» (Radio Free Europe), με έδρα την Πράγα.

Μόλις χθες, ο κοινοτικός επίτροπος, στη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΠΓΔΜ, άνοιξε, όπως δήλωσε ο ίδιος, το ζήτημα των σχέσεων της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, όπως είπε, δεν περιλαμβάνεται στις θεματικές ενότητες του συγκεκριμένου ενταξιακού διαλόγου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάϊ Μλαντένοφ, πριν από μερικές ημέρες, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ, αναγγέλλοντας ότι η Σόφια, όπως ακριβώς και η Αθήνα, θα ορίσει κόκκινη γραμμή σχετικά με την προσέγγιση της με τα Σκόπια, σχετικά με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Αναγνώστες