Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν την εκτροπή του Αχελώου.
Παράλληλα το δικαστήριο έκρινε ...... ότι η Ελλάδα οφείλει να προσδιορίσει με ακρίβεια τις συνέπειες, που θα έχει, για τις περιοχές για τις οποίες πρόκειται, η υλοποίηση του σχεδίου και να λάβει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του προγράμματος «Natura 2000».
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η υλοποίηση σχεδίου εκτροπής ύδατος, το οποίο έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα προστατευόμενων Τόπων Κοινοτικής σημασίας (ΤΚΣ) όπου βρίσκονται ένας τύπος φυσικού οικοτόπου προτεραιότητας ή και ένα είδος προτεραιότητας, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με την επίκληση λόγων που συνδέονται με την υγεία των ανθρώπων και με θετικές συνέπειες πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον.
Η ύδρευση περιλαμβάνεται, όπως αναφέρει το δικαστήριο, μεταξύ των λόγων που συνδέονται με την υγεία των ανθρώπων. Όσον αφορά την άρδευση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, υπό ορισμένες περιστάσεις, να έχει θετικές συνέπειες πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον.
Ωστόσο, επιτακτικοί λόγοι σημαντικού δημοσίου συμφέροντος μπορούν να προβληθούν μόνον κατόπιν γνωμοδοτήσεως της Επιτροπής.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι στο αιτούν δικαστήριο εναπόκειται να κρίνει αν, στην περίπτωση περί της οποίας πρόκειται, το σχέδιο έχει πράγματι επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα ενός ή περισσοτέρων ΤΚΣ όπου ευρίσκονται ένας τύπος φυσικού οικοτόπου προτεραιότητας ή/και ένα είδος προτεραιότητας.
Τέλος, το Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η οδηγία για τους οικοτόπους, ερμηνευόμενη υπό το πρίσμα της αρχής της αειφόρου αναπτύξεως, επιτρέπει τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα υπό τον όρο, ιδίως, ότι το κράτος – μέλος λαμβάνει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000.
Συγκεκριμένα, ο κυριότερος σκοπός της οδηγίας είναι να ευνοήσει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιφερειακές απαιτήσεις. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απαιτεί την ενθάρρυνση ανθρώπινων δραστηριοτήτων.