Οι εντάσεις στον Περσικό ανεβαίνουν. Το Ιράν αντιδρά δυναμικά στις κοινές ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ και 30 άλλων χωρών στον Κόλπο.
RT News
19 Σεπτεμβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Δύο μόλις ημέρες μετά την ...έναρξη των κοινών ναυτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και 30 άλλων χωρών στον Περσικό Κόλπο, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα ρωσικό υποβρύχιο για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.
Το υποβρύχιο Τaregh-1 της κλάσης Κilo έχει λάβει εντολή να αποπλεύσει για το νότιο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισής του πριν από λίγους μήνες.
Η αποστολή του υποβρύχιου συμπίπτει χρονικά με την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων του Ιράν στην περιοχή. Μια ιρανική φρεγάτα, η Sahand, έχει επίσης ξεκινήσει για τον Περσικό μετά την αναβάθμισή της και αναμένεται να είναι έτοιμη για χρήση στο εγγύς μέλλον.
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών υποθέσεων, δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί σε άλλη χώρα.
“Οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αναβαθμιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην είναι σε θέση να παραβιάζει τον ενισχυμένο “φρούριο” του Ιράν“, δήλωσε ο Χαμενεΐ την Τρίτη, 18/09, στα πλαίσια επίσκεψής του σε ναυτική βάση στο βόρειο ιρανικό λιμάνι του Noσάρ.
30 χώρες συμμετέχουν στα γυμνάσια ναρκαλιείας που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των ΗΠΑ στον Περσικό και σήμερα τρία βρετανικά πολεμικά πλοία εντάχθηκαν στην αρμάδα. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν είναι η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία.
Οι ασκήσεις ερμηνεύονται από αναλυτές ως επίδειξη δύναμης των Δυτικών, που σκοπό έχουν να προειδοποιήσουν την Τεχεράνη να μην διακόψει τη διέλευση πετρελαιοφόρων από τις ζωτικές θαλάσσιες οδούς στα Στενά του Ορμούζ. 18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχούν στο 35% περίπου των μεταφορών πετρελαίου στον κόσμο, περνούν από τα στενά σε καθημερινή βάση.
Η αμερικανική φρεγάτα USS Cole (DDG 67)
Παράνοια ή μπλόφα;
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, διευκρίνισε ποιό είναι το σκεπτικό και το χρονοδιάγραμμα των ασκήσεων:
“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί για μια παρουσία στον Κόλπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα, όπως είναι τα στενά του Ορμούζ. Οποιαδήποτε παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας στα στενά θα απειλήσει την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη. Και οποιαδήποτε απόπειρα εκ μέρους του Ιράν να γίνει κάτι τέτοιο θα είναι παράνομη και ανεπιτυχής“.
Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η άσκηση είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα και δεν απευθύνεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει ανησυχητικά μεγάλη ναυτική παρουσία στην περιοχή. Μεταξύ των σκαφών είναι και τρία αεροπλανοφόρα, ενώ ένα τέταρτο έχει λάβει εντολή να αποπλεύσει για την περιοχή. Οι Δυτικοί έχουν τονίσει ότι η δύναμή τους υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που διαθέτει στον αέρα ολόκληρη η ιρανική Πολεμική Αεροπορία.
Οι ασκήσεις που ξεκίνησαν προχθές συμπίπτουν με μια πολύ ευαίσθητη φάση, την οποία χαρακτηρίζουν ο διπλωματικός λεκτικός πόλεμος, όσον αφορά αφ’ ενός (από την ισραηλινή πλευρά) τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και αφ’ ετέρου (από την πλευρά του Ιράν) την απειλή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Ο γνωστός και βραβευμένος συγγραφέας, ιστορικός και ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, Ταρίκ Αλί, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RT News ότι σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης με τη στήριξη των ΗΠΑ, το Ιράν θα ανταποδώσει το χτύπημα, ανοίγοντας επιθέσεις σε πολλά μέτωπα, όπως έχει δηλώσει.
Ο Αλί διευκρίνισε τι, κατά τη γνώμη του, εννοούν οι Ιρανοί όταν λένε “επιθέσεις σε πολλά μέτωπα“:
“Αυτό που εννοούν ουσιαστικά οι Ιρανοί είναι ότι αν δεχθούν επίθεση, ίσως να ανοίξουν νέα μέτωπα στο Αφγανιστάν, ενδεχομένως και νέα μέτωπα στα σύνορα με το Ιράκ και είναι πιθανό και η Χεζμπολάχ να ανοίξει πυρ εναντίον του Ισραήλ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα είναι απλά ένα αεροπορικός πόλεμος. Θα είναι ένας πόλεμος που θα διαδραματιστεί σε τρία ή τέσσερα διαφορετικά μέτωπα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως ενήμερες για αυτό“, δήλωσε ο Ταρίκ Αλί.
Ωστόσο, ο Ταρίκ Αλί αμφιβάλλει κατά πόσον ο πρόσφατος γύρος ανταλλαγής επιθετικών δηλώσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης σημαίνει ότι μια επίθεση επίκειται άμεσα, π.χ. στις επόμενες δύο εβδομάδες.
“Όταν οι Ισραηλινοί κανονικά αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση, δεν θα την ανακοινώσουν από πριν. Αυτή είναι η τακτική τους και αυτή την τακτική ακολούθησαν όταν κατέστρεψαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ιράκ. Επομένως, το αν οι κινήσεις που βλέπουμε και από τις δύο πλευρές είναι απλώς ανταλλαγές απειλών ή αν προμηνύουν μια σοβαρότερη τροπή, αυτό θα το δούμε“, υπογράμμισε.
: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους