«Είμαι πράκτορας της Μοσάντ, αλλά είμαι κι εγώ γυναίκα»

Οι γυναίκες στις υπηρεσίες των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ισραήλ επετράπη σε πέντε γυναίκες μέλη της διαβόητης υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ να δώσουν συνέντευξη και ...... να μιλήσουν για τη ζωή και τη δουλειά τους και η εικόνα που προβάλλουν είναι εκείνη μιας φυσιολογικής γυναίκας και όχι μιας σύγχρονης Εύας.

Η «Έλα», μία από αυτές είναι μια 38χρονη σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών και εξηγεί ότι φεύγει από το σπίτι πριν ξυπνήσει η οικογένειά της.

«Φεύγω από ένα ασφαλές σπίτι, με δάκρυα στα μάτια και έναν κόμπο στον λαιμό, που αφήνω το άντρα κου και τα τρία παιδάκια μου να κοιμούνται», λέει η «Έλα», το πραγματικό όνομα της οποίας είναι κρατικό μυστικό.

Τα σπάνια σχόλια των κυριών της Μοσάντ που παραχώρησαν συνεντεύξεις καταχωρήθηκαν στο εβραϊκό περιοδικό «Lady Globes». Ο ρόλος των γυναικών πρακτόρων της Μοσάντ βγήκε στην επιφάνεια το 1986, όταν η «Σίντι» γοήτευσε τονΜορδεχάι Βανούνου, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα. Η Σίντι κατάφερε να πίεση τον Βανούνου να μεταβεί από το Λονδίνο στην Ιταλία, όπου τον νάρκωσε, τον απήγαγε και τον έστειλε διακριτικά στο Ισραήλ όπου και πέρασε 18 χρόνια στην φυλακή.

Η μυστική αδελφότητα παραδέχεται ότι συχνά νιώθει ότι παίζει ρόλο σε ταινία και ότι είναι συνεχώς σε εγρήγορση, αλλά δεν απορρίπτει και εντελώς την ιδέα ότι λειτουργούν ως σεξουαλικά όπλα.

«Ένας άντρας που θέλει να μπει σε μια απαγορευμένη περιοχή έχει λιγότερες πιθανότητες να του επιτραπεί η είσοδος. Μια χαμογελαστή γυναίκα έχει πιθανότητες να τα πάει καλύτερα», λέει μια άλλη πράκτορας, η «Γιαέλ».
«Χρησιμοποιούμε τη θηλυκότητά μας επειδή χρησιμοποιούμε κάθε μέσο που μπορούμε. Όμως ακόμη και να πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να προωθήσουμε την αποστολή μας είναι να κοιμηθούμε με τον επικεφαλής του επιτελείου του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κανένας στη Μοσάντ δεν πρόκειται να μας το επιτρέψει. Οι γυναίκες πράκτορες δεν χρησιμοποιούνται για σεξουαλικούς σκοπούς. Φλερτάρουμε, αλλά βάζουμε μια κόκκινη γραμμή στο σεξ», συνεχίζει η Γιαέλ.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων που κάνουν αίτηση για εργαστούν στην Μοσάντ γίνονται αποδεκτά. Από τις χιλιάδες αιτήσεις, οι περισσότερες κόβονται εξαρχής. Οι μισοί από τους υποψήφιους που ξεκινούν την διετή εκπαίδευση απορρίπτονται, συμπεριλαμβανομένων και αποφοίτων των κορυφαίων στρατιωτικών μονάδων.

«Κάποιος που δεν μπορεί να αντέξει την πίεση ή εκείνοι που δεν έχουν πολύ καλές διαπροσωπικές ικανότητες κόβονται. Υπάρχουν ορισμένοι ιδιαιτέρως ταλαντούχοι άνθρωποι που αρχίζουν να ιδρώνουν ή να τραυλίζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουν για τη δουλειά», εξηγεί η Γιαέλ.

Αναγνώστες