Βελτιώνουν την ποιότητά του και αυξάνουν τις πιθανότητες πατρότητας σε άνδρες άνω των 45
Πλούσια πηγή βιταμίνης C αποτελεί το πορτοκάλι
Περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν την...... πατρότητα έχουν οι άνδρες άνω των 45 ετών οι οποίοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.
Όπως περιγράφουν οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλι, με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Fertility and Sterility», οι άνδρες που λάμβαναν μέσω της διατροφής τους αυξημένα επίπεδα βιταμινών C και Ε, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου έτειναν να παρουσιάζουν λιγότερες βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων τους συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Η μελέτη
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 80 μη καπνιστές ηλικίας 22 ως 80 ετών, χωρίς προβλήματα γονιμότητας, οι οποίοι κλήθηκαν να δηλώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και την τυχόν λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων καθώς και να παραχωρήσουν δείγμα σπέρματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω οι οποίοι εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης C παρουσίαζαν 20% λιγότερες βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων τους συγκριτικά με όσους εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές της ομάδας «υψηλής βιταμίνης C» λάμβαναν περί τα 700 mg της βιταμίνης την ημέρα – σημειώνεται ότι η ημερήσια συνιστώμενη δόση αγγίζει τα 90 mg, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς η ημερήσια πρόσληψη που φτάνει μέχρι τα 2.000 mg θεωρείται ασφαλής.
Παρόμοια προστατευτική δράση ως προς την ποιότητα του σπέρματος παρατηρήθηκε και στην περίπτωση ανίχνευσης στον οργανισμό υψηλών επιπέδων βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης Ε είναι 15 mg (και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.000mg), εκείνη του φυλλικού οξέος είναι 400 mg (και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.000 mg) και εκείνη του ψευδαργύρου είναι 11 mg (και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 mg).
Οι ειδικοί δεν παρατήρησαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών και στην ποιότητα του σπέρματος των νεότερων σε ηλικία ανδρών. Όπως αναφέρουν, πολύ πιθανόν το γεγονός αυτό να οφείλεται στο ότι ο οργανισμός των νεότερων ανδρών υπόκειται σε λιγότερο «οξειδωτικό στρες», συγκριτικά με εκείνο που εμφανίζουν όσοι έχουν ξεπεράσει το 45ο έτος της ηλικίας τους.
Σύμμαχος της πατρότητας η διατροφή
Σύμφωνα με το κύριο ερευνητή της μελέτης δρα Αντριου Γουαιρόμπεκ, μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή ενισχύει γενικότερα την υγεία. «Αν είστε άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας και σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδί στο άμεσο μέλλον, τότε θα μπορούσατε να εντάξετε τη διατροφή στα πλαίσια του συγκεκριμένου σχεδίου σας» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C θεωρούνται τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες και οι πράσινες πιπεριές και οι ντομάτες. Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε αποτελούν αρκετά είδη φυτικών ελαίων, οι ξηροί καρποί όπως π.χ. τα αμύγδαλα καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Τέλος, ο ψευδάργυρος εντοπίζεται σε θαλασσινά, κόκκινο κρέας, φασόλια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο δρ Γουαιρόμπεκ καταλήγει λέγοντας ότι με δεδομένο ότι σήμερα πολλοί άνδρες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά σε ηλικίες άνω των 40 ετών, η μελέτη παραγόντων που συνδέονται με την ποιότητα του σπέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντική.