Διαδικασίες «εξπρές» για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις

Με διαδικασίες «εξπρές», μέσα σε έναν μήνα, θα εκδικάζονται όλες οι φορολογικές υποθέσεις που έχουν αντικείμενο 150.000 ευρώ και πάνω, τόνισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός παράλληλα έκανε αναφορά στις...... νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, στις αποδοχές των δικαστών κ.λπ.

Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων (πρώην υπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών κ.λπ.) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, αλλά και των υπαλλήλων των κρατικών Τραπεζών.

Επίσης, για τα περιβόητα «φακελάκια» σε γιατρούς, εφοριακούς κ.λπ. θα είναι υποχρεωτική πλέον (και όχι όπως είναι τώρα δυνητική) η επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν από την παράνομη συναλλαγή.

Εξάλλου, επέρχεται αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για την προσβολή της προσωπικότητας από δημοσιεύματα του Τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ως κατώτατο πλαφόν για την επιβολή χρηματικού προστίμου για τους εκπροσώπους του Τύπου που προσέβαλαν την προσωπικότητα με δημοσιεύματά τους κ.λπ. το ποσό των 300.000 ευρώ. Το πλαφόν αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Έτσι, με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργούνται οι διατάξεις που ορίζουν συγκεκριμένο ποσό χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Με αφορμή τη σχετική πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφιών οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών με νέα νομοθετική ρύθμιση ορίζεται ότι η εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων πρέπει να είναι ειδικά και πλήρως αιτιολογημένη και να προσδιορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος δημοσιοποίησης, με ταυτόχρονη κατοχύρωση του δικαιώματος προσφυγής των θιγομένων προσώπων και με παράλληλη την τήρηση σύντομων προθεσμιών (εντός δύο ημερών). Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη -όπως επισημάνθηκε- αποσκοπεί στη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων υποδίκων ή καταδίκων.

Νομοθετική παρέμβαση, όμως, θα υπάρξει και στις εργατικές διαφορές που απασχολούν τα δικαστήρια. Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα ρύθμιση σε περίπτωση ακύρωσης απόλυσης εργαζομένου από τα δικαστήρια ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος άμεσα να προσλαμβάνει τον απολυθέντα. Εξάλλου, δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του, να ζητά και με ασφαλιστικά μέτρα την προσωρινή απασχόληση του, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής που άσκησε.

Αναφορικά με τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και τις κινητοποιήσεις τους (στάσεις εργασίας) που έχουν εξαγγείλει, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι και οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις περικοπές των αποδοχών που γίνονται έτσι και αλλιώς σε όλους τους εργαζομένους. Ωστόσο, ο υπουργός συμμερίζεται την άποψή τους ότι δεν δέχονται τη μεσοσταθμική περικοπή των αποδοχών τους και ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν μειωθεί οι αποδοχές τους κατά 35% περίπου.

Πάντως, όπως γράφει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δικαστές δηλώνουν «και οι ίδιοι πως θα συμμετάσχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Για τη διακοπή των συνεδριάσεων που αποφάσισαν οι δικαστικές Ενώσεις, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι «είναι στην επιλογή των δικαστών τι θα κάνουν».

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατάλογοι με το ύψος των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. 
Έτσι, οι καθαρές αποδοχές του αρεοπαγίτη ανέρχονται στα 4.347 ευρώ (μικτά 6.957 ευρώ), του εισαγγελέα Εφετών στα 4.254 ευρώ (μικτά 6.810 ευρώ), του προέδρου Εφετών στα 3.442 ευρώ (6.685 μικτά), του Εφέτη 3.673 ευρώ (5.878 ευρώ), του προέδρου Πρωτοδικών 3.201 ευρώ (4.527 ευρώ) και του Πρωτοδίκη 2.439 ευρώ (3.434 ευρώ).

Τέλος, εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για να μεταφερθούν τα δικαστήρια του Πειραιά στο κενό κτίριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη, παρά τη διεκδίκησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναγνώστες