Την σύλληψη των βουλευτών για αυτόφωρα κακουργήματα καθώς και την αναγκαιότητα αποτροπής τους από την τέλεση πλημμεληματικών αδικημάτων, ορίζει με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Το άρθρο 62 του Συντάγματος ορίζει ότι όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. )εν απαιτείται όμως άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα. Εξάλλου, κατά το άρθρο 54 ΚΠ), ακόμα και στις περιπτώσεις που χρειάζεται άδεια για τη δίωξη, μπορεί να ενεργηθεί ανάκριση για τη βεβαίωση του εγκλήματος και πριν χορηγηθεί η
άδεια. )
Δεν επιτρέπεται μόνο να ενεργηθούν ανακριτικές πράξεις που θίγουν το πρόσωπο για τη δίωξη του οποίου χρειάζεται η άδεια. Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι για τις πλημμεληματικές, έστω και αυτόφωρες, πράξεις του βουλευτή δεν επιτρέπεται η σύλληψή του καθώς και η ποινική δίωξή του χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής.
Επιτρέπεται όμως η χωρίς άδεια διενέργεια κάθε ανακριτικής πράξεως που είναι αναγκαία για τη βεβαίωση του εγκλήματος εκτός αυτών που θίγουν το πρόσωπο του βουλευτή (πχ. δεν επιτρέπεται κλήση του για παροχή εξηγήσεων ή απολογία).
Επιτρέπεται επίσης η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου βουλευτή με τα συνήθη αποτρεπτικά μέσα, που εφαρμόζονται στους παρανομούντες κοινούς πολίτες.
Ο κ. Τέντες απευθύνεται στις αστυνομικές αρχές και όπως αναφέρει το ethnos.gr, ξεκαθαρίζει οτι έχουν την δυνατότητα να παρεμποδίζουν τους βουλευτές που τελούν αξιόποινες πράξεις.
«Είναι αυτονόητο ότι η κατα τα ανωτέρω οριοθέτηση της μεταχείρισης των βουλευτών, αφορά τους βουλευτές οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος και για οποιαδήποτε αξιόποινη συμπεριφορά«.