Τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο να τοποθετήσει στη θέση του προέδρου του ΣτΕ.
Δέχθηκε επίσης την ...προαγωγή των αρεοπαγιτών Σπυρίδωνα Ζιάκα, Χαράλαμπου Δημάδη, Βασίλειου Λυκούδη και Γεωργίου Γιαννούλη στον βαθμό του αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου και της συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γαρυφαλλιάς Καλαμπαλίκη, στον βαθμό της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το iefimerida.gr
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτή είναι η «πρώτη φορά τηρήθηκε, χωρίς καμία παρέκκλιση, η σειρά αρχαιότητας. Έτσι, αποκλείστηκαν καταδύσεις στην επετηρίδα, πρακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, η οποία είτε αδικούσε όσους παραλείπονταν, είτε έδινε κομματικό πρόσημο, κάποιες φόρες και άστοχα, σε όσους επιλέγονταν».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης τόνισε, ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση απέδειξε «ότι εμπράκτως σεβόμαστε την εσωτερική αυτονομία της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε δε ότι και οι δικαστές θα συνεχίσουν με υψηλότερο αίσθημα ευθύνης την προσφορά των υπηρεσιών τους στην κοινωνία».
Στην πρώτη δήλωσή του ως νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο κ. Μενουδάκος αναφέρει: «Αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο για τη δικαιοσύνη και ιδιαίτερα για τη διοικητική δικαιοσύνη, όπως, άλλωστε, για τις άλλες κρατικές εξουσίες, τη νομοθετική και την εκτελεστική. Η αντιπαράθεση του δημόσιου συμφέροντος και των ατομικών δικαιωμάτων εμφανίζεται με ιδιαίτερη οξύτητα και η εξεύρεση της ορθής τομής, που αποτελεί την πεμπτουσία της διοικητικής δικαιοσύνης, απαιτεί επίπονη προσπάθεια, μετριοπάθεια και σωφροσύνη.
Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν. Προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της διοικητικής δικαιοσύνης και ειδικότερα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία απορρέουν κατά βάση από την υπερφόρτωση των δικαστηρίων και τις ελλείψεις στη γραμματειακή υποστήριξη του δικαστικού έργου».