«Το μπαλάκι βρίσκεται στο Βερολίνο εδώ και εβδομάδες»

Στο ελληνικό ζήτημα, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εστιάζει η πλειονότητα των δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο.

Στη διγλωσσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τη μια αναφέρει ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα αβοήθητη και από την άλλη ....
ότι τη λύση την έχει η Αθήνα, αναφέρεται το σχόλιο της Tageszeitung του Βερολίνου:

«Δεν αισθάνονται μόνο οι Έλληνες ότι τους κοροϊδεύουν, αλλά και οι Γερμανοί. Απλά δεν είναι αλήθεια ότι το μπαλάκι βρίσκεται διαρκώς στην Αθήνα, όπως αδιάλειπτα ισχυρίζεται ο Σόιμπλε. Το μπαλάκι βρίσκεται στο Βερολίνο και αυτό εδώ και εβδομάδες. Από τον Οκτώβριο γνωρίζει ο Σόιμπλε ότι η διάσωση της Ελλάδας θα είναι πιο ακριβή».

Στο χθεσινό Eurogroup αναφέρεται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Προς τα έξω εξαίρονται οι περικοπές, οι μεταρρυθμίσεις και ο προϋπολογισμός. Αποσιωπάται ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος είναι και πάλι στα ίδια επίπεδα όπως πριν από το πρώτο κούρεμα του ιδιωτικού τομέα. Γύρω από το ερώτημα πως θα κλείσει η αυξανόμενη ψαλίδα μεταξύ δημοσίων εσόδων και δαπανών συνεχίζονται οι διαφωνίες. Την ώρα που το ΔΝΤ ζητά νέο κούρεμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να το αποτρέψει διότι, πρώτον, χρειάζεται το πράσινο φως από το κοινοβούλιο και δεύτερον, ο Γερμανός φορολογούμενος θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα θα εξαρτάται για μεγάλο διάστημα από πιστώσεις και ότι η «σωτηρία» θα κοστίσει πάρα πολλά χρήματα».

Η Rheinische Post επισημαίνει: «Αν θέλουν οι χώρες της ευρωζώνης να αποφύγουν τον κίνδυνο της διάλυσης της ευρωζώνης, δεν τους μένει τίποτα άλλο από το να δώσουν δυο χρόνια παραπάνω στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Αλλά και αυτό πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό, διότι η χώρα έχει περιέλθει σε μια κατάθλιψη από την οποία δεν μπορεί να βγει γρήγορα. Το θέμα δεν είναι πότε, αλλά εάν και πως θα βγει η Ελλάδα από τη κρίση στην οποία έχει περιέλθει».

Θα είναι αιώνια η βοήθεια προς την Ελλάδα;
Η Reutlinger General-Anzeiger γράφει: «Συνηθίζει κανείς ακόμα και αν είναι δύσκολο. Η υπερχρεωμένη Ελλάδα χρειάζεται και νέο πακέτο βοήθειας. (…) Ακατανόητη παραμένει πάντως η αντίθεση με τα όσα έλεγε ο υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ πριν από μερικές εβδομάδες ότι μπορούμε να αντέξουμε μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Η Südwest Presse σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει καταβάλλει μεγάλες πολιτικές προσπάθειες, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ένα κράτος που να κερδίζει την εμπιστοσύνη των δανειστών της. Αυτό χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Και τα δύο θα τα λάβει η Αθήνα, αλλά δεν θα τα λαμβάνει αιώνια».

Τέλος, η Kölner Stadt-Anzeiger σχολιάζει: «Η νέα σταθεροποίηση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ανάμεσα στις εναλλακτικές που υπάρχουν είναι η λιγότερο επώδυνη και ακριβή. Δίνει την ευκαιρία στη Μέρκελ να πάει σχετικά ήσυχα προς τις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, δίνει χρόνο στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, ώστε να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις τους και να προχωρήσουν στη μείωση του χρέους».

Πηγή: Deutsche Welle




Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες