Θα κριθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου
H Βρετανία φέρεται να κρατα την πιο ισχυρή στάση από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ενώπιον του κινδύνου να μην αρθεί το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, στο τραπέζι των Βρυξελλών φέρεται να έχει μπει και ....προσχέδιό του χωρίς της Βρετανία. Η ΕΕ πλησιάζει στη Σύνοδο Κορυφής των 22/23 Νοεμβρίου χωρίς να διαφαίνεται άμεσα έδαφος συμβιβασμού μεταξύ της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβέρνησεων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να καταρτίζουν προσχέδιο του προϋπολογισμού των «27» περικόπτοντας χωρίς να υπολογίζουν τη Βρετανία. Σύμφωνα με το άρθρο, η ΕΕ εξετάζει τις τεχνικές, οικονομικές και νομικές δυνατότητες με τις οποίες από τον προϋπολογισμό μπορεί να απουσιάζει η Βρετανία.
Εκτός από το Λονδίνο, αντιρρήσεις στις προτάσεις της Κομισιόν φέρεται να έχει και το Βερολίνο (παραδοσιακά στους «πληρωτές» του κοινοτικού προϋπολογισμού) , ενώ η Ισπανία και η Γαλλία έχουν κατά περιπτώσεις απορρίψει προτάσεις που μειώνουν τις επιδοτήσεις τις οποίες λαμβάνουν.
Μείωση του προϋπολογισμού ή στη χειρότερη περίπτωση πάγωμά του ζητά η Ντάουνινγ Στριτ, ύστερα από το αντάρτικο κατά του Κάμερον στη βρετανική Βουλή.
Η απειλή για εμπάργκο στο Λονδίνο, όπως σχολιάζει επί του δημοσιεύματος των FT το γερμανικό Spiegel, φαίνεται τρόπος πίεσης στη Βρετανία στην προσπάθεια να καταλήξουν οι «27» σε συμφωνία -ενώ παράλληλα εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να παρακαμφθεί ένα βρετανικό βέτο (το οποίο ο Κάμερον έχει πει πως σκοπεύει να εγείρει εάν χρειαστεί).
Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα ο προϋπολογισμός να μην αποφασιστεί τελικά για όλη τη διάρκειά του, αλλά να γίνονται ψηφοφορίες κάθε χρόνο. Κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν συμφωνία της πλειοψηφίας των μελών (και όχι ομοφωνία, όπως ο πολυετής σχεδιασμός), εξουδετερώνοντας έτσι ένα βρετανικό «όχι».