Προς το Αύριο - Ηλεκτρονικό «γραμματόσημο» ζωής και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα

Ενα πανίσχυρο τσιπ με μέγεθος… γραμματοσήμου, ικανό να παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον, στις ΗΠΑ.

Η εκλεπτυσμένη τεχνολογία του λιλιπούτειου τσιπ, το οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα βραχιόλι, βασίζεται ....σε ένα δίκτυο υπερευαίσθητων και ταυτόχρονα πολύ φθηνών αισθητήρων οι οποίοι μετρούν τους παλμούς της καρδιάς, τα εγκεφαλικά σήματα, τη θερμοκρασία του σώματος και τη σωματική δραστηριότητα του κατόχου του.

«Τα υπάρχοντα συστήματα που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι ογκώδη, καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια και στοιχίζουν πολύ ακριβά» εξηγεί ο δρ Πάτρικ Τσιάνγκ, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολογίας και Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου. «Εμείς καταφέραμε ουσιαστικά να ενσωματώσουμε τις ογκώδεις αυτές μονάδες σε ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική μείωση ως προς την ενεργειακή κατανάλωση. Ετσι, δώσαμε στις βιοϊατρικές μετρήσεις έναν πιο φορητό, οικονομικό και πρακτικό χαρακτήρα».
Οπως αναφέρει ο ειδικός, το νέο σύστημα δεν διαθέτει μπαταρία με αποτέλεσμα να μειώνεται υπερβολικά το μέγεθός του. Αντλεί την ενέργειά του από τις ραδιοσυχνότητες κοντινών συσκευών, όπως π.χ. κινητών τηλεφώνων.


Σκούτερ-σακίδιο πάει βουνό 

Ενα δίκυκλο το οποίο διπλώνει και γίνεται… σακίδιο για την εύκολη μεταφορά του δημιούργησε η ολλανδική κατασκευάστρια ποδηλάτων Koga.
To Bergmonch (μοναχός των βουνών), όπως ονομάζεται, είναι ένα ηλεκτροκίνητο σκούτερ χωρίς σέλα το οποίο υπόσχεται στους ορειβάτες μια ξεκούραστη κατάβαση, μετά την επίτευξη των στόχων τους. Το επαναστατικό όχημα βουνού διπλώνει σε ένα σακίδιο βάρους 9 κιλών και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στην πλάτη ενός ορειβάτη.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 67% των ορειβατών εμφανίζουν τραυματισμούς σε γόνατα και αστραγάλους που προκαλούνται κατά την κατάβαση, όταν λόγω του κατηφορικού εδάφους η πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις πολλαπλασιάζεται.
Το σκούτερ-σακίδιο, επάνω στο οποίο ο οδηγός μπορεί να στέκεται όρθιος ή με τα πόδια του ελαφρώς λυγισμένα, διατίθεται προς 1.490 ευρώ. 


Ελικόπτερο απογειώνεται με το… μυαλό
νομάζεται Puzzlebox Orbit και είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι το οποίο λειτουργεί με τη δύναμη του… μυαλού!
Το σύστημα αποτελείται από μια έξυπνη «στέκα» που φοριέται στο κεφάλι και διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα, στέλνοντας στο ελικοπτεράκι τις ανάλογες εντολές. Σύμφωνα με τους επινοητές του, ο επίδοξος πιλότος οφείλει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας για την πραγματοποίηση πτήσης. Το σύστημα απαιτεί εξάσκηση προκειμένου ο χρήστης να καταφέρει να «δαμάζει» τα εγκεφαλικά μοτίβα και να ελέγχει αποτελεσματικά την ιπτάμενη συσκευή.
Εδώ και περίπου δύο χρόνια η ομώνυμη εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ελικόπτερο υψηλής νοημοσύνης αναπτύσσει τηλεκατευθυνόμενες συσκευές για σχολεία και τηλεοπτικές παραγωγές. Η νέα τους δημιουργία, η τιμή της οποίας εκτιμάται περί τα 299 δολάρια - δηλαδή περίπου 233 ευρώ -, προς το παρόν φιλοξενείται στην ιστοσελίδα προσέλκυσης κεφαλαίου Kickstarter.

Κουνήστε και… φορτίστε!
Ξεμείνατε από μπαταρία και δεν έχετε φορτιστή; Κανένα πρόβλημα, απλά κουνήστε το κινητό σας και έτοιμο! Αν σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάθετε ότι αυτήν ακριβώς την τεχνολογία ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια (Virginia Tech), στις ΗΠΑ.
Βασιζόμενοι στη λογική των πιεζοηλεκτρικών δυνάμεων, οι ειδικοί πειραματίστηκαν με οξείδιο του ψευδαργύρου και έφτιαξαν ένα σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται την κίνηση και την πίεση που ασκεί κάποιος στη συσκευή του κατά τη χρήση της: από την πίεση που ασκεί κατά τη σύνταξη ενός γραπτού μηνύματος ως την κίνηση της συσκευής και τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων της φωνής μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μην παρέχει αρκετή ενέργεια για την πλήρη φόρτιση του τηλεφώνου, όμως θα μπορούσε να προσφέρει τονωτικές «ενέσεις» ενέργειας στη «μισοπεθαμένη» συσκευή μας σε στιγμές έκτακτης ανάγκης, όταν η κανονική της φόρτιση είναι αδύνατη.

Αναγνώστες