Υπάρχουν κάποιοι παλαβοί μέσα στην αίθουσα

«Παλαβούς» χαρακτήρισε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ορισμένους ομολόγους του, επικριτές της Ελλάδας, που συμμετείχαν στο τελευταίο Eurogroup.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι υποστήριζε ....ότι οι Ευρωπαίοι ήταν με την Αθήνα υπερβολικά απαιτητικοί σε ό,τι αφορά τα χρονικά όρια που τέθηkαν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στην εκπομπή «Dimanche +», δημοσιογράφοι του καναλιού Canal + είχαν ακολουθήσει τον κ. Μοσκοβισί στο τελευταίο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στόχος του Γάλλου υπουργού ήταν να αποφασιστεί διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, λοιπόν, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι νευρίασε μια-δυο φορές με έναν υπουργό -χωρίς να τον κατονομάσει- που, όπως εξήγησε, έχει την εντύπωση ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα. Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός έφτασε τότε στο σημείο να πει ότι μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του υπάρχουν και κάποιοι που είναι… παλαβοί. «Υπάρχουν κάποιοι παλαβοί μέσα στην αίθουσα», τόνισε στους δημοσιογράφους, για να ακολουθήσει ερώτηση αν έκανε τον συνήγορο της Ελλάδας. Εκείνος απάντησε: «Ναι, ήταν απαραίτητο, αλλά γι’ αυτό έπρεπε να υψώσω τη φωνή. Ενας δίκαιος, υπερβολικός θυμός κατ’ αρχάς ανακουφίζει και έπειτα είναι αποτελεσματικός».

Ο κ. Μόντι από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης βιβλίου στο Μιλάνο, με θέμα την Ευρώπη και τη Δημοκρατία, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απαιτήθηκε, μέσα σε τρία χρόνια, μια επανάσταση ηθική, νομική, κοινωνική, όπως και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Πρόκειται, όμως, για μια επανάσταση που χρειαζόταν μια γενιά».

«Απαιτήθηκαν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, «υπερβολικά πολλά πράγματα, δεν επετεύχθη ο στόχος και κατά συνέπεια κατέστη αναγκαία επίδειξη ανοχής σε ό,τι αφορά μία παράταση χρόνου».

Τέλος, ο κ. Μόντι τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει και άλλες προσπάθειες και τα όσα έκανε είναι αποτέλεσμα του καλύτερου προϊόντος που εξάγει η Γερμανία, δηλαδή του ευρώ και της κουλτούρας της σταθερότητας».

Κατερίνα Κοσμά




Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες