Μια επιστημονική ανακάλυψη από έναν Ναυπάκτιο το Νίκο Κυρίτση που είναι Μοριακός Βιολόγος -Υποψήφιος Διδάκτορας Μοριακής Νευρολογίας στο Κέντρο Αναγεννητικών Θεραπειών Δρέσδης.
Ένα μεγάλο μπράβο στο Νίκο που δοξάζει τον τόπο του στο εξωτερικό και συγχρόνως βοηθάει ώστε ....οι συνάνθρωποι του που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας να ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα θεραπευτούν… Η ομάδα του Nafpaktianews.gr του εύχεται πάντα επιτυχίες… Η μεγάλη του επιτυχία δημοσιεύτηκε στα μεγαλύτερα Ιατρικά περιοδικά στο κόσμο.
Η επίσημη ανακοίνωση από το Κέντρο Αναγεννητικών Θεραπειών Δρέσδης αποκλειστικά από το Nafpaktianews.gr:
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την αναγεννητική ικανότητα του εγκεφάλου του zebrafish.
Ανακάλυψη νέου μοριακού μηχανισμού στο zebrafish κατά τη διάρκεια αναγέννησης του εγκεφάλου μετά από τραυματισμό.
Όπως είναι γνωστό μετά από σοβαρό τραυματισμό του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης στους ανθρώπους παρατηρείται μια έντονη φλεφμονώδης απόκριση από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Για περισσότερο από 30 χρόνια αυτή η φλεγμονώδης απόκριση θεωρείτο πως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της όποιας δυνατότητας αποκατάστασης του τραύματος οδηγώντας τους γιατρούς σε προσπάθειες καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ερευνητές του Κέντρου Αναγεννητικών Θεραπειών Δρέσδης (CRTD) κατάφεραν να δείξουν για πρώτη φορά ότι στο zebrafish (το οποίο σαν μοντέλο οργανισμός με μεγάλη εξελικτική συγγένεια προς τον άνθρωπο χρησιμοποιείται εκτεταμένα από τους ερευνητές ως πειραματόζωο) η φλεγμονώδης αντίδραση μετά από τραυματισμό όχι μόνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας αλλά είναι και απολύτως απαραίτητη για την εκκίνηση της αναγεννητικής δραστηριότητας (Κυρίτσης και συνεργάτες, Science 2012, DOI 10.1126/science.1228773).
Το Νοέμβριο του 2011 η ίδια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Michael Brand, είχε δείξει πως μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στον εγκέφαλο του zebrafish (ένας αντίστοιχος τραυματισμός στους ανθρώπους είναι μη αναστρέψιμος), ο εγκέφαλος με την ενεργοποίηση των ενήλικων βλαστικών κυττάρων του μπορεί να δημιουργήσει νέους νευρώνες που αποκαθιστούν πλήρως το τραύμα. Μετά από αντίστοιχο τραυματισμό σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπους σε περιπτώσεις ατυχημάτων, η φλεγμονώδης αντίδραση που παρατηρείται συμβάλει στη δημιουργία ουλών που εμποδίζουν τη δημιουργία νέων λειτουργικών νευρώνων. Η συνέχεια αυτών των ανακαλύψεων δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science. «Στο πρώτο στάδιο θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια φλεγμονώση αντίδραση στον εγκέφαλο του zebrafish χωρίς όμως να προκαλέσουμε τον παραμικρό τραυματισμό. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήσαμε σωματίδια από μεμβράνες μύκητα και τα χορηγήσαμε κατευθείαν στον εγκέφαλο. Η φλεγμονώδης αντίδραση που δημιουργήθηκε ήταν ικανή να ενεργοποιήσει τα νευρικά βλαστικά κύτταρα που με τη σειρά του παρήγαγαν νέους νευρώνες ακριβώς όπως κάνουν μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, χωρίς τραυματισμό όμως αυτή τη φορά» αναφέρει ο καθηγητής Michael Brand.
Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεξαμεθαζόνη, ένα κοινό ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως από τους γιατρούς για θεραπεία των φλεγμονών, για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του zebrafish. Στα ανοσοκατεσταλμένα ψάρια παρατηρήθηκε ότι μετά από τραυματισμό στον εγκέφαλο, τα βλαστικά κύτταρα δεν ενεργοποιήθηκαν και δεν δημιουργήθηκαν νέοι νευρώνες για να αποκαταστήσουν τη ζημιά αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα της φλεγμονώδους αντίδρασης για την αναγεννητική διαδικασία..
«Εφόσον τα βλαστικά κύτταρα ενεργοποιούνται μόνο παρουσία μιας φλεγμονώδους απόκρισης, θελήσαμε μετά να ανακαλύψουμε τους μοριακούς μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτή την ενεργοποίηση» αναφέρει ο Νίκος Κυρίτσης, υποψήφιος διδάκτορας μοριακής νευροβιολογίας και υπεύθυνος των συγκεκριμένων πειραμάτων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μονοπάτι των κυστεϊνικών λευκοτριενίων εμπλέκεται στη διαδικασία αναγέννησης και κατάφεραν με τη χορήγηση μόνο ενός συγκεκριμένου τύπου λευκοτριενίων (LTC4) να ενεργοποιήσουν και πάλι τα νευρικά βλαστικά κύτταρα και να τα οδηγήσουν στην παραγωγή νέων νευρώνων..
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στην έρευνα για τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς. «Είναι λίγο ειρωνικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών σε εγκεφαλικούς τραυματισμούς γίνεται σε θηλαστικά (ποντίκια, αρουραίους) που εξ’ ορισμού η αναγεννητική τους ικανότητα είναι από περιορισμένη εώς ανύπαρκτη. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να ερευνήσουμε εντατικά και σε βάθος μοντέλα οργανισμούς όπως το zebrafish, να κατανοήσουμε πλήρως πως μπορούν αυτοί οι οργανισμοί να θεραπεύουν τα τραύματά τους στον εγκέφαλο και ύστερα τη γνώση που θα αποκτήσουμε να την εφαρμόσουμε σε θηλάστικα και ίσως αργότερα και στους ανθρώπους» αναφέρει ο Νίκος Κυρίτσης.
Δημοσίευση
Nikos Kyritsis, Caghan Kizil, Sara Zocher, Volker Kroehne, Jan Kaslin, Dorian Freudenreich, Anne Iltzsche, Michael Brand. Acute inflammation initiates the regenerative response in the adult zebrafish brain. Science 2012, DOI 10.1126.science.1228773
Περιγραφή εικόνας
Ο εγκέφαλος του ψαριού μετά από τραυματισμό στο αριστερό ημισφαίριο. Διακρίνεται εύκολα η φλεγμονώδης αντίδραση και η «εισβολή» των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αριστερό ημισφαίριο (με πράσινο τα κύτταρα του κύτταρα όπου είναι και πάλι σαφώς περισσότερα στο τραυματισμένο ημισφαίριο (κόκκινο).ανοσοποιητικού). Επίσης στην περιφέρεια του εγκεφάλου μπορεί να διακρίνει κανείς τα «ενεργοποιημένα» νευρικά βλαστικά.
©CRTD/Kyritsis und Brand
Νίκος Κυρίτσης
Μοριακός Βιολόγος – Υποψήφιος Διδάκτορας Μοριακής Νευροβιολογίας
Κέντρο Αναγεννητικών Θεραπειών Δρέσδης
Δημοσιεύματα στο ξένο τύπο
http://www.sciencemag.org
http://www.the-scientist.com
http://www.cosmosmagazine.com
http://www.sz-online.de
http://www.dnn-online.de
http://www.welt.de
Πηγή: nafpaktianews.grΠηγή: aerasnews.gr