24 εισηγμένες στο «άρθρο 99»


Με δύο ακόμη αιτήσεις γνωστών βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων για προσφυγή στο πτωχευτικό κώδικα έκλεισε η προηγούμενη χρονιά: ο λόγος για τη γαλακτοβιομηχανία Αγνό και την αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Αγαπητός, οι οποίες «πλήρωσαν» ακριβά το… μάρμαρο της πολυετούς, πλέον, ύφεσης στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο τρίμηνο έτους είχαν προστεθεί ...στη μακρά λίστα του άρθρου 99 προκειμένου να προστατευθούν από τους πιστωτές τους, η Neoset και η Sato. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Neoset, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι γνωστά στους? «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» εδώ και αρκετό καιρό, απόρροια της συνεχιζόμενης ύφεσης στην ελληνική οικονομία και της κάθετης πτώσης της ζήτησης στους περισσότερους κλάδους του λιανεμπορίου και δη του επίπλου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εταιρεία «πλήρωσε» και τον οξυμένο ανταγωνισμό από κορυφαίες ξένες αλυσίδες όπως π.χ. τη σουηδική IKEA τη γερμανική Praktiker και τη γαλλική Leroy Merlin.

Οφειλές 
Σημειώνεται ότι, ενώ το 2007 ο τζίρος της εταιρείας είχε φθάσει τα 82 εκατ. το 2011 έκλεισε με πωλήσεις της τάξης των 42 εκατ. με υποχρεώσεις άνω των 53 εκατ. και συσσωρευμένες ζημιές που υπερέβαιναν τα 12 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να οφείλει περίπου 10 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές της. Πλέον η Neoset, με ιστορία 30 ετών στη χώρα, με φίρμες όπως το ΝέοΚατοικείν και ο Skouropoulos, με εξαγωγές στο εξωτερικό (Αιθιοπία, Βουλγαρία, Καναδά, Κύπρο, Ρουμανία, Εκουαδόρ) και με απασχολούμενο προσωπικό που ξεπερνά τα 1.000 άτομα, θα προσπαθήσει να μείνει όρθια, έστω και σημαντικά?συρρικνωμένη. Εναν μήνα νωρίτερα, είχε προηγηθεί η υποβολή ένταξης στις διατάξεις του άρθρου 99 από τη Sato. Το σχέδιο… εξόδου της εταιρείας από την κρίση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση στο μέτωπο των πωλήσεων, των δικτύων και των προϊόντων, την αξιοποίηση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας του ομίλου, καθώς και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής του δομής.

Λιανεμπόριο, Κατασκευές, Πληροφορική και ΜΜΕ εμφανίζονται ως οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις κατασκευές και την πληροφορική, η «ρίζα» των προβλημάτων εντοπίζεται στο «πάγωμα» των δημόσιων έργων αλλά και των κοινοτικών πόρων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, ήδη 24 εξ αυτών έχουν ακολουθήσει την… «οδό» του άρθρου 99, ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Η τεχνική εταιρεία Μπάμπης Βωβός ήταν η 24η εισηγμένη που προσέφυγε στο άρθρο και η 5η μέσα στο 2012 ύστερα από τις Μάρακ, Imperio, Αlsinco και Sato. Πλην των εισηγμένων που έχουν μπει (ή έχουν αιτηθεί εισαγωγής) στο άρθρο 99, «φιγουράρουν» γνωστές, εταιρείες όπως η Ridenco, η Γλου, η .lak (του Λάκη Γαβαλά), η Expert Hellas, η Elite, η Leo Burnett Publicis, το Alter κ.ά.

Μπορεί η συγκεκριμένη νομική διαδικασία να δημιουργήθηκε το 2007 με… «αγαθές προθέσεις» προκειμένου να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία διάσωσης στις «προβληματικές» εταιρείες, ωστόσο μέσα στην κρίση βρέθηκε να χρησιμοποιείται από χιλιάδες επιτήδειους επιχειρηματίες για να… βγάλουν από πάνω τους όσο το δυνατόν περισσότερα «βάρη» και να αποφύγουν τις συνέπειες των νόμων εξασφαλίζοντας γι’ αυτούς μια… ιδιότυπη δικαστική «ασυλία».

65 εκατ. τα χρέη

Χύθηκε η καρδάρα της Αγνό

Η όξυνση του ανταγωνισμού στην αγορά του γάλακτος (και ειδικότερα στο φρέσκο) και η κακή διαχείριση από τις διοικήσεις των τελευταίων ετών αποτελούν τις βασικές αιτίες για την καθοδική πορεία της εταιρείας.

Παράλληλα, οι σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών από σούπερ μάρκετ μεγάλωσαν τα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία είχαν ήδη μεγεθυνθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ενδεικτικό των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν στην ΑΓΝΟ είναι το γεγονός ότι από το 2003, όπου πωλήθηκε στην Κολιός απαλλαγμένη από δάνεια, δεν κατάφερε να εμφανίσει καμία κερδοφόρα χρήση.

Αντίθετα, η γαλακτοβιομηχανία εμφάνιζε ζημιές εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ παράλληλα αδυνατούσε κατά καιρούς να εξοφλεί τους πιστωτές αλλά και τους προμηθευτές της, καθώς επίσης και να πληρώνει εγκαίρως τους εργαζομένους της. Ειδικότερα, την τελευταία δεκαετία (όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του 2011) οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας ξεπερνούσαν τα 31 εκατ. ευρώ (το 2011 μόνο, άγγιξαν τα 7 εκατ., παρότι ο τζίρος αυξήθηκε κατά 8%, στα 67,55 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, οι οφειλές της ΑΓΝΟ προς τις τράπεζες έφταναν τα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ προς τους προμηθευτές και τα ασφαλιστικά ταμεία τα 47,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σημαντικά είναι και τα ποσά που οφείλονται στους περίπου 340 εργαζομένους της εταιρείας.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950 και ήταν η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα, εξαγοράστηκε από την Κολιός το 2003 έναντι 11,2 εκατ. δραχμών μέσω διαγωνισμού που είχε προκηρύξει τότε η Αγροτική Τράπεζα.

Ο όμιλος Κολιός επένδυσε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ στην ΑΓΝΟ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού παραγωγής και την ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων, δυστυχώς όμως δεν απέτρεψαν το… μοιραίο, παρότι είχαν διαφανεί ορισμένα… αισιόδοξα σημάδια.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ





ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟN ZAXAΡΟΠΛΑΣΤΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Tο τέλος του 2012 έφερε… πίκρα για μία από τις πιο γλυκές αλυσίδες της Θεσσαλονίκης. Ο «Αγαπητός», που έχει γράψει τη δική του ιστορία ξεκινώντας το πρώτο του ζαχαροπλαστείο από τη Θεσσαλονίκη πριν από 67 χρόνια, για να επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Αθήνα, την Κύπρο κ.α., κατέθεσε αίτηση προσωρινής πτώχευσης.

Συγκεκριμένα κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο για να περιληφθεί σε σχέδιο Πτώχευσης και Υποβολής σχεδίου Ανασυγκρότησης στο πλαίσιο του άρθρου 107 του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007).

To συγκεκριμένο άρθρο δίνει τη δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης του θέματος διάσωσης και συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης σε σχέση με το γνωστό άρθρο 99. Μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή όταν η επιχείρηση έχει υπαχθεί ήδη σε πτώχευση, έχει δηλαδή παύσει οριστικά τις πληρωμές της. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης μπορεί να υποβληθεί ως πρόταση είτε από τον ίδιο τον οφειλέτη -την πτωχευμένη επιχείρηση δηλαδή- είτε από τον σύνδικο της πτώχευσης προς το δικαστήριο που κήρυξε την πτώχευση.

Προϋπόθεση 
Η επιχείρηση τίθεται τουλάχιστον προσωρινά σε πτώχευση, από την οποία όμως εξέρχεται αμέσως με την έγκριση του σχεδίου αναδιοργάνωσης. Για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιοργάνωσης έχει ως προϋπόθεση τη συναίνεση του 60% των πιστωτών της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση του 40% των ενέγγυων πιστωτών, αυτών δηλαδή που διαθέτουν εμπράγματες ασφάλειες.

Ο «Αγαπητός» (Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ είναι η πλήρης επωνυμία της εταιρείας), που απασχολεί πάνω από 100 εργαζομένους και έχει περιέλθει σε «οριστική οικονομική αδυναμία», όπως περιγράφει η ίδια η εταιρεία την κατάστασή της, έχει προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη και βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από την αναγκαστική εκτέλεση αποφάσεων για απαιτήσεις σε βάρος του. Στις 14 Δεκεμβρίου επρόκειτο να συζητηθεί η αίτησή του για υπαγωγή στο άρθρο 107, αλλά τελικά η συζήτηση στο Πρωτοδικείο αναβλήθηκε για τις 8 Μαρτίου.

Ο «Αγαπητός», που δημιούργησε το 1944 ο Αγαπητός Βαλογιώργης, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης στην οδό Τσιμισκή (στο ύψος της Αγίας Σοφίας) και αφού προηγουμένως πέρασε ως τεχνίτης από τον Φλόκα, ήταν από τα ζαχαροπλαστεία εκείνα που στις δεκαετίες οι οποίες ακολούθησαν έδωσαν ταυτότητα στο ξεχωριστό γλυκό της πόλης. Δύο κόρες και δύο γιοι συνέχισαν την οικογενειακή επαγγελματική παράδοση για να φτάσουμε σήμερα στην τρίτη γενιά με τους Αγαπητό, Θεόδωρο και Αλέξη Βαλογιώργη.

Το περίφημο ροδίνι
Από το κατάστημα της Τσιμισκή και το περίφημο ροδίνι, που αποτελούσε τη σπεσιαλιτέ του, οι τελευταίοι δημιούργησαν μια αλυσίδα καταστημάτων, που έφτασαν τα έντεκα, με μια γκάμα προϊόντων κοντά στα 500 σήμερα, ενώ στράφηκαν στην ανάπτυξη του «Αγαπητού» και μέσω franchising.

Δύο τέτοια καταστήματα στήθηκαν και στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Η αλυσίδα υποστηρίζεται από μια παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ενώ έχει μπει εδώ και χρόνια και στη χονδρική αγορά, προμηθεύοντας επιλεγμένα καταστήματα.

Ο «Αγαπητός» βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ενώ επιχειρούσε ένα σημαντικό επενδυτικό άνοιγμα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδε τις πωλήσεις του να πέφτουν από 6,6 εκατ. ευρώ το 2008 στα 2,96 εκατ. ευρώ το 2012, με ζημίες στα 540.000 ευρώ και να αδυνατεί την καταβολή των υποχρεώσεών του τόσο προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) όσο και προς τις πιστώτριες τράπεζες (4,49 εκατ. ευρώ), τους προμηθευτές και το προσωπικό.

Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται ήδη σε 10,6 εκατ. ευρώ, ενώ πέντε καταστήματα της αλυσίδας που ήταν ζημιογόνα έχουν κλείσει και «πάγωσε» η ανάπτυξη άλλων πέντε στην επαρχία.

Σχέδιο αναδιάρθρωσης στις τράπεζες
Ζητά «κούρεμα» 30% και 18μηνη περίοδο χάριτος

Η Αγαπητός, έχοντας φτάσει σε «οριστική οικονομική αδυναμία», έχοντας εξαντλήσει τα ίδια κεφάλαιά της και μπροστά στον κίνδυνο αναγκαστικής εκποίησης παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων, ζήτησε την προστασία του Δικαστηρίου, τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της προς τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης, που θα την καταστήσει βιώσιμη και θα την κρατήσει στην αγορά. Ειδικότερα η εταιρεία ζητάει από τις τράπεζες να «κουρέψουν» τις απαιτήσεις τους κατά 30% και να της δώσουν περίοδο χάριτος 18 μηνών, από τις εταιρείες leasing να αναδιαρθρώσουν τα μισθώματα για 8 χρόνια (+περίοδο χάριτος 18 μηνών) και από προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές να δεχθούν μείωση των απαιτήσεων της τάξης του 50%. Η Αγαπητός εκτιμάται ότι θα «κλείσει» το 2012 με ζημιές προ φόρων άνω του μισού εκατ. ευρώ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες