Ποιος έκλεψε τα αποθεματικά των ταμείων;

«Το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί», είχε πει ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ, απόφθεγμα που επιβεβαιώθηκε και χθες, όταν η Μπάγερν κέρδισε 0-2 την Γιουβέντους. 

Μεταφέροντας το ....ρηθέν υπό του Λίνεκερ στα καθ΄ ημάς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «Η ελληνική πολιτική είναι απλό άθλημα, 22 πασόκοι και νεοδημοκράτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος χάνουν πάντα τα ασφαλιστικά ταμεία». Για την ακρίβεια, τα ταμεία χάνουν τα αποθεματικά τους και δεν τα χάνουν μόνο τώρα με τα PSI και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τα χάνουν από παλιά, πολύ παλιά.

Επί δεκαετίες τα αποθεματικά των ταμείων, δηλαδή οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, κατατίθεντο υποχρεωτικά και βάση νόμου στην Τράπεζα της Ελλάδος ατόκως. Τι σημαίνει ατόκως; Σημαίνει ότι κάθε χρόνο έχαναν αξία ίση με τον πληθωρισμό και επειδή μέχρι και τις αρχές του 90 ο πληθωρισμός ήταν κοντά στο 20%, χάθηκαν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων. Και που πήγαν αυτά τα δισεκατομμύρια; Εδόθησαν υπέρ βιομηχανίας, έγιναν δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων απεδείχθησαν δανεικά κι αγύριστα. Εν πάση περιπτώσει, βιομηχανία δεν αποκτήσαμε, αποκτήσαμε όμως βίλες Ελλήνων βιομηχάνων στο Μονακό και το Μαλιμπού, που τις βλέπουμε στις φωτογραφίες και αισθανόμεθα εθνικώς υπερήφανοι. Κι αν ξύσεις βαθιά τη Λίστα Λαγκάρντ, όλο και κανένα αποθεματικό θα βρεις, αναγνώστη και αναγνώστρια.



Κάποτε και μετά από σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων, τα αποθεματικά απελευθερώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι διορισμένες από το κράτος διοικήσεις μπορούσαν πλέον να τα κάνουν ό, τι ήθελαν. Και τι θέλησαν; Θέλησαν επί Σημίτη να τοποθετήσουν μεγάλο μέρος αυτών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 πήγαινε σφαίρα. Μέχρι και προεκλογική αφίσα το έκανε το ΧΑΑ το ΠΑΣΟΚ, μέχρι και ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου βγήκε και προέβλεψε ότι ο δείκτης θα φτάσει στις 7.000 μονάδες. Ώσπου το παραμύθι τέλειωσε, το ΧΑΑ άρχισε να καταρρέει κι αντί οι Σημιταίοι να προστατέψουν τα αποθεματικά των ταμείων, τα χρησιμοποίησαν οι άθλιοι για να στηρίξουν τεχνητά τον Γενικό Δείκτη, να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας και να κερδίσουν στις εκλογές με 1% διαφορά τη ΝΔ του Καραμανλή.



Μετά από λίγα χρόνια όμως, ήρθε στα πράγματα ο Καραμανλής, ο φανατικός πολέμιος, υποτίθεται, του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου. Τι να τα κάνουμε τα αποθεματικά των ταμείων, όσα έχουν απομείνει τέλος πάντων, αναρωτήθηκαν οι νεοδημοκράτες; Να τα βάλουμε σε ομόλογα, που είναι και ασφαλή, απάντησαν στους εαυτούς τους. Έλα μου όμως που δεν τα βάλανε σε απλά ομόλογα, έλα μου που δώσανε εντολή, κεντρικά μέσω του Αλογοσκούφη, σε κάτι κουμπάρους τους που είχαν βάλει στις διοικήσεις των ταμείων να τοποθετήσουν τα αποθεματικά σε δομημένα ομόλογα, δηλαδή σε επισφαλή προϊόντα που η απόδοσή τους εξαρτάται από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες. Από το επιτόκιο των ομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ, από την ισοτιμία ευρώ- γεν, από το ουρικό οξύ της Βασίλισσας της Αγγλίας κ.λπ. Δυστυχώς, κάποια στιγμή το οξύ της Βασιλίσσης κατέρρευσε και μαζί του κατέρρευσαν και τα δομημένα, με τεράστιες απώλειες για τα ταμεία. Οι κουμπάροι μπήκαν για λίγο στην φυλακή και ο Καραμανλής με τον Αλογοσκούφη συνέχισαν να κυβερνούν απτόητοι, μέχρι το 2009 που ήρθε, επιτέλους, ο Γιώργος.



Μετά και από την απάτη των δομημένων, οι πασόκοι είπανε νισάφι πια, τέρμα τα πειράματα, θα τα βάλουμε τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που έχουν μεν χαμηλές αποδόσεις, αλλά είναι απολύτως ασφαλή. Ήταν απολύτως ασφαλή μέχρι που το 2011 ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος, ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς έφεραν το PSI, δηλαδή το κούρεμα, οπότε τα ταμεία έχασαν μέσα σε μια ημέρα το 53% των αποθεματικών τους. Το 53%! Και ο εφιάλτης συνεχίστηκε: Το PSI έφερε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αποτέλεσμα τα ταμεία να κινδυνεύουν να χάσουν όσα εκ των αποθεματικών τους έχουν σε τραπεζικές μετοχές. Και έχουν πολλά από τα αποθεματικά τους, κατέχουν το 17% της Εθνικής Τράπεζας κι αν δεν συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το 17% θα γίνε 1,7%. Ζήτω ο Βενιζέλος!



Τι να κάνουμε, συμβαίνουν αυτά στη ζωή. Μπορεί να χάσουμε τις συντάξεις μας, τα φάρμακά μας, την περίθαλψή μας, αλλά δεν βαριέσαι, υγεία να υπάρχει και όλα διορθώνονται.


Ανανδρανιστάκης Γ. από beta.avgi



internet advertising

Αναγνώστες