Η αδιαφάνεια στα κόμματα

Είναι απαίτηση όλου του ελληνικού λαού, να γίνουν έρευνες διαχείρισης σε όλα τα κόμματα, ακόμη και στα μικρά, για ορισμένα των οποίων λέγεται πως αποτελούν προσωπικές επιχειρήσεις του αρχηγού.

«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις», θα μπορούσε να... πει κάποιος στους αρχηγούς και επιτελείς των κομμάτων, οι οποίοι απαιτούν από τους πολίτες να ασκούν διαφανείς δοσοληψίες, αλλά οι ίδιοι πράττουν το αντίθετο. Έχουν ακόμη ασυλία, και αφού η δικαιοσύνη δεν επεμβαίνει (γιατί άραγε;) ως προς την διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων τους, προβαίνουν ανεμπόδιστοι σε αδιαφανείς διαδικασίες.

Το ερώτημα, γιατί δεν επεμβαίνει η δικαιοσύνη σε υποθέσεις που τις έχουν ανατεθεί, έχει αναφορά σε δύο τουλάχιστον μεγάλες υποθέσεις, που τα στοιχεία τα οποία τις συνθέτουν μάς είναι ακόμη άγνωστα, παρά την πάροδο ετών. Πρόκειται για την επιταγή του κ. Αλαφούζου στη Ν.Δ. της δεκαετίας του 1990, και για το ένα εκατομμύριο μάρκα που εισέπραξε ο κ. Τσουκάτος. Δεν είναι περίεργο, που ούτε η αντιπολίτευση απαιτεί να πληροφορηθεί πώς έληξαν αυτές οι υποθέσεις;

Τα παραπάνω, έχουν αφορμή τα στοιχεία που έρχονται ανεπίσημα στο φως, μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων των ελεγκτικών εταιρειών για την τρύπα των 114 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζεται πως αυτή την φορά, οι εισαγγελείς θα επέμβουν, ώστε να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο οι αρμόδιοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το ποσόν που δεν δικαιολογείται, αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχα παραστατικά, φθάνει συνολικά τα πέντε εκατ. ευρώ (δες voria.gr. 3.5.2013).

Το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ είναι, ότι ως εγγύηση για τη σύναψη των δανείων έδωσε τις επιχορηγήσεις του κόμματος των επομένων ετών. Αν παρέμενε κόμμα εξουσίας, ίσως κάποτε να αποπληρωνόταν το δάνειο. Με την τύχη του όμως άγνωστη -και σίγουρα με μονοψήφιο ποσοστό στο άμεσο μέλλον- το δάνειο θα βαρύνει τον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται να επωμισθεί τις ζημίες των Τραπεζών.

Το πλέον εξωφρενικό όμως είναι, ότι κατέθεσε η κυβέρνηση τροπολογία για απαλλαγή των τραπεζικών από τις ευθύνες τους, όσον αφορά την χορήγηση δανείου χωρίς τις εγγυήσεις που απαιτούν από πολίτες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει, ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί ακόμη να ενισχύει την αδιαφάνεια και να συγκαλύπτει την διαπλοκή, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Ως προς δε τα δημοσιεύματα, που αφορούν την χρήση των οικονομικών του κόμματος από τον κ. Γ. Παπανδρέου, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Το χρέος από τα 12 εκατ. ευρώ που βρισκόταν επί εποχή Σημίτη, έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 120 εκατ. ευρώ την οκταετία Παπανδρέου!

Μετά τον έλεγχο που έκαναν οι εταιρίες Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε, ότι από το 2004 έως το 2011 τα ταξίδια του τότε προέδρου και των συνεργατών του κόστισαν 53 εκατ., ενώ για τις ανάγκες του γραφείου του δαπανήθηκαν 2, 2 εκατ. ευρώ! Σημειώνουμε βέβαια και το Γυμναστήριο, την σάουνα και την γενικότερη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που στοίχισαν στο ΠΑΣΟΚ 160.000 ευρώ! Το δε χαλί που κοσμούσε το γραφείο του προέδρου, ήταν μπουχάρα αξίας 7.000 ευρώ!

Φρόντιζε όμως τους συνεργάτες του, οι οποίοι ήσαν καλοπληρωμένοι, αφού ο μέσος όρος αμοιβών διαμορφώνονταν στις 8.000 ευρώ! Ας μείνουμε εδώ, ελπίζοντας πως ο κ. Γ. Παπανδρέου θα προσκομίσει στοιχεία διαψεύδοντας τα παραπάνω.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία, πως είναι απαίτηση όλου του ελληνικού λαού, να γίνουν ανάλογες έρευνες διαχείρισης σε όλα τα κόμματα, ακόμη και στα μικρά, για ορισμένα των οποίων λέγεται πως αποτελούν προσωπικές επιχειρήσεις του αρχηγού. Για να έχουν το δικαίωμα να απαιτούν την διαφάνεια στις συναλλαγές των πολιτών, όπως πράγματι επιβάλλεται.

Ο Μακεδών

Υ.Γ.1: Γράψαμε στο χθεσινό μας σημείωμα για την εμπλοκή Ισραήλ-Χεζμπολάχ, στις συγκρούσεις της Συρίας. Ήδη το Ισραήλ επιβεβαίωσε την πληροφορία, ότι βομβάρδισε θέση στο συριακό έδαφος όπου φυλάσσονταν εξοπλισμοί που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Υ.Γ.2: Ενδιαφέρουσα η χθεσινή έρευνα της voria.gr., με τίτλο «Ασπίδα στην ανασφάλεια είναι η οικογένεια στην Ελλάδα». Κατ’ αυτήν, στρέφεται στην οικογένεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων το 72,2% των Ελλήνων. Σε μια άλλη έρευνα της Eurostat, οι Έλληνες άνεργοι νέοι (25-40) μένουν στο πατρικό σπίτι κατά 50,4%, σε αντίθεση με τους Αυστριακούς, με ποσοστό περί το 4%.
Θυμίζουμε, ότι στα πρώτα άρθρα του ο υπογραφόμενος στην voria.gr., είχε χαρακτηρίσει την ελληνική οικογένεια ως τον «απορροφητήρα των κραδασμών που επιφέρει η οικονομική κρίση».

Μ.

Πηγή: voria.gr

Αναγνώστες