Η παιχνιδιάρα Deutsche Bank

Ομολογώ μου είχα κάνει έκπληξη όταν είχα δει, τον Νοέμβριο του 2011, την εντελώς δημόσια πληροφορία ότι η Deutsche Bank ήταν ο μεγαλύτερος διαπραγματευτής συναλλάγματος στον κόσμο. 

 Βάση αυτής της …ασήμαντης πληροφορίας, δεν μου κάνει έκπληξη που η Deutsche Bank έχει και την μεγαλύτερη έκθεση (exposure, δυνητικό ρίσκο) σε παράγωγα συναλλάγματος.

Όπως αναφέρει και ο zerohedge, οι «θέσεις» αυτές της Deutsche Bank μάλλον είναι εγγενώς «εξισορροπημένες» δηλαδή δεν είναι ένα μονομερές «στοίχημα» αλλά πολλά που αν τα μισά είναι από την μία πλευρά και τα υπόλοιπα από την άλλη, το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο. Αυτό, σε φυσιολογικές καταστάσεις, χωρίς «συστημικά ρίσκα», και ένα συστημικό ρίσκο είναι η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που δεν είναι κάτι ακαδημαϊκό, αλλά υπαρκτή πιθανότητα έτσι και φουντάρει μία τράπεζα, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε είναι η Credit Agricole κάποια μη κατονομασμένη Γαλλική τράπεζα.

Η πρώτη μου παρατήρηση είναι ότι η JP Morgan (που συχνά κακολογούν οι …αντι-καπιταλιστές έχει μικρότερη «έκθεση» σε μία χώρα που το ΑΕΠ της είναι 4-5 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας.

Την δεύτερη μου παρατήρηση ντρέπομαι να την κάνω, αλλά πιάνω τον εαυτό μου να λέει «άντε σκάσε να δούμε τι θόρυβο θα κάνεις«. Αλλά μάλλον δεν θα σκάσει η Deutsche Bank. Πρώτα θα απομυζήσει τα πάντα και μετά, όταν σκάσει, κανείς δεν θα την ακούσει. Too big to fail που θα έλεγαν και οι Δυτικοί…

Να θυμίσω ότι η Deutsche Bank φτιάχτηκε από κάποιον ανιψιό Siemens, του αρχικού κ. Siemens, για να βάλει πλάτες να επεκταθεί η τότε νεοσύστατη Γερμανική Αυτοκρατορία… Μετά δύο Παγκοσμίους που έχασαν πανηγυρικά, να τους πάλι… Να” ναι καλά οι Σοβιετικοί το 17 (και ο φόβος των Σοβιετικών το 45).




Αναγνώστες