της Άννης Καρολίδου
Αυξητική τάση εμφανίζουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, στο τελευταίο 4μηνο, ενώ η διοίκηση του Ταμείου εκφράζει την ελπίδα ότι οι ασφαλισμένοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση που απευθύνεται προς τους οφειλέτες, με την ...αποστολή περίπου 370.000 επιστολών, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αξιοποιώντας και τη δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης οφειλών, αυτών του 2013 και των παλιών με τη “Νέα Αρχή’, μέχρι τις 31/12/2012.
Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις των αυτο- απασχολούμενων και των μικρο- μεσαίων επιχειρηματιών, αντιδρούν στην κίνηση αποστολής των επιστολών, την οποία ερμηνεύουν σαν εκβιαστική κίνηση, αφού προειδοποιεί για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων στην περίπτωση μη εξόφλησης των οφειλών ή μη υπαγωγής σε ρύθμιση.
Ο ΟΑΕΕ, τονίζει στη Voria.gr η διοικητής του Ταμείου, Γωγώ Κωτίδου, υλοποιεί την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, έχοντας μάλιστα το προηγούμενο θετικό αποτέλεσμα της περυσινής αντίστοιχης πρωτοβουλίας, όταν μετά την αποστολή 90.000 επιστολών σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων, είχε εισπραχθεί το 38% των οφειλουμένων.
Το Ταμείο, που έχει γίνει παραλήπτης της ομαδικής αντίδρασης των φορέων των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρηματιών , δίνει την παρακάτω απάντηση:
« O OAEE υποχρεούται να βεβαιώσει τις οφειλές εντός εξαμήνου, όπως ακριβώς προβλέπεται από το νόμο. Οι ενέργειες του Ταμείου φθάνουν μέχρι του σημείου αυτού, της βεβαίωσης της οφειλής, για ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για τις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων. Η ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων, είναι κάτι που θα γίνεται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Η αποστολή των επιστολών συνιστά προειδοποίηση και όχι απειλή από πλευράς του ΟΑΕΕ», υπογραμμίζει η κ. Κωτίδου.
Η δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών, δεν πρόκειται να φέρει κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα, υποστηρίζει από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
«Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Είναι πολύ χαρακτηριστική η απροθυμία υπαγωγής στην παράλληλη ρύθμιση, για οφειλές προς το ΙΚΑ. Πληροφορηθήκαμε ότι μόνο 800 επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην δυνατότητα που παρέχεται. Δεν θα εισπράξουν, με τον τρόπο αυτό ληξιπρόθεσμα, παλιά ή νέα. Αρκεί να πούμε ότι από τις 600.000 επιχειρήσεις, το 50% περίπου, δεν μπορούν να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία» και προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος
«Με την πίεση που ασκείται, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να οδηγούν τους υπόχρεους, στο απόλυτο αδιέξοδο, υπό την απειλή αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι, στην παρούσα κατάσταση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν, να παγώσουν και να μεταφερθούν για εξόφληση σε μελλοντικό χρόνο. Σε ό,τι δε αφορά τη σύνταξη, που είναι ανταποδοτική, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους, να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία ακόμη και εάν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή».
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι το ασφαλιστικό σύστημα δέχεται τεράστιες πιέσεις και σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ, με τα περίπου 5,9 δισ. ευρώ να οφείλονται από ενεργούς ασφαλισμένους.
Η διοίκηση του Ταμείου, παρά την αδυναμία που δηλώνουν χιλιάδες ασφαλισμένων για έγκαιρη καταβολή των εισφορών, διαπιστώνει αύξηση στα έσοδα, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα ο Ιούλιος, θα είναι ο καλύτερος μήνας της φετινής χρονιάς. Πάντως, το βέβαιο είναι, ότι υπήρξε θετικό προηγούμενο, αφού τον Μάϊο οι εισφορές του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου, ήταν αυξημένες κατά 5%, σε σύγκριση με εκείνες του προηγούμενου διμήνου. Για τον Ιούλιο, δηλαδή για το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου και, την αναμενόμενη θετική μεταβολή στις καταβληθείσες εισφορές, τα ακριβή στοιχεία θα τα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ είναι διμηνιαίες και οι ασφαλισμένοι έχουν το περιθώριο να τις καταβάλουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.
Μένει πάντως να αποδειχθεί εάν η επέκταση της παράλληλης ρύθμισης παλιών οφειλών, με τη Νέα Αρχή και οφειλών στο α” εξάμηνο του 2013 (για εξόφληση σε 12 δόσεις), θα φέρει θετικά εισπρακτικά αποτελέσματα.