Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία, συνέχιζε να λαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοιχεία από τα υπουργεία για τις 6.800 θέσεις που θα καταργηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με τελικό στόχο τους 12.500 «διαθέσιμους» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς..., για τους πλεονάζοντες από τα υπουργεία η πλειονότητα θα προέλθει από το Παιδείας και το Υγείας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» της Πέμπτης, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και 280 γιατροί των νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ περιλαμβάνονται στη λίστα με τους 1.618 εργαζόμενους στο ΕΣΥ, οι οποίοι αναμένεται να μετακινηθούν.
Από το υπουργείο Οικονομικών, οι λίστες θα συμπληρωθούν με οδηγούς και προσωπικό στην καθαριότητα.
Σύμφωνα με το Έθνος της Πέμπτης, οι 600 πλεονάζοντες που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Εργασίας θα προέλθουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα, όπως ο ΟΑΕΔ.
Από το υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αναμένεται να μπουν σε διαθεσιμότητα 750 εργαζόμενοι, κυρίως από εποπτευόμενες ΔΕΚΟ, μεταξύ αυτών και ο ΟΣΕ.
Πάντως, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα εμμένει στο θέμα των οριστικών απολύσεων από το Δημόσιο μετά την πάροδο της διαθεσιμότητας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι από τους 4.260 εργαζόμενους στο Δημόσιο που μπήκαν σε διαθεσιμότητα με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, οι 2.000 πρέπει να οδηγηθούν στην έξοδο.
Η λίστα με τους «υπό διωγμό» υπαλλήλους του υπουργείου Ναυτιλίας
Εστάλη και από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) αργά το βράδυ της Τετάρτης η λίστα με τους υπό κινητικότητα υπαλλήλους (50 σύμφωνα με τον σχεδιασμό), όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου.
Λίγο νωρίτερα, διαφαινόταν ότι ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα βρισκόταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν υπό καθεστώς κινητικότητας.
Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα ζήτησαν οι πολιτικοί υπάλληλοι το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου συναντήθηκε με τον κ. Βαρβιτσιώτη έξω από το γραφείο του ο οποίος τους είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πιστεύει στον θεσμό της κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, που είναι μια συνολική απαίτηση της κοινωνίας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε προς τα μέλη της Ομοσπονδίας ότι οι ανάγκες στο υπουργείο είναι μεγάλες και δεν έχουν ακόμα καθοριστεί και πως οποιοσδήποτε αριθμός υπαλλήλων τεθεί σε κινητικότητα, θα καθοριστεί με βάση τα κριτήρια των αναγκών.
Τόνισε, επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα βρει την κατάλληλη λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές και ότι δεν σημαίνει πως όσοι τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας θα απολυθούν.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το μέτρο της κινητικότητας το στήριξε και ως βουλευτής και αποτελεί το μόνο τρόπο που θα μας οδηγήσει σε έναν πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ότι σύντομα θα υπάρχει η οριστική θέση του υπουργείου για το θέμα.