Έτοιμη για την μεγαλύτερη επιχειρησιακή εμπλοκή της εκτός των ελληνικών συνόρων είναι η Πολεμική Αεροπορία, εν όψει της μεγάλης άσκησης που θα διεξαχθεί με την ισραηλινή Αεροπορία (IAF) στα τέλη Σεπτεμβρίου...
Η "εκστρατεία" της ΠΑ θα γίνει με επίκεντρο την ισραηλινή ασκηση Blue Flag, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της θα διεξαχθεί πάνω από χερσαίες περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ θα υπάρξει και σκέλος άσκησης που θα διεξαχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πλέον "έγκυρη" άσκηση της ισραηλινής Αεροπορίας ανάλογη με αυτή της αμερικανικής Red Flag, όπου το επίπεδο προσομοίωσης φτάνει το "απόλυτο".
Καλύπτει μια τεράστια περιοχή που είναι εφοδιασμένη με συστήματα ραντάρ και γενικότερα συστήματα καταγραφής της πτητικής δραστηριότητας και των σκληρών αερομαχιών και αποστολών αέρος-εδάφους που θα διεξαχθούν τα οποία υπάρχουν μόνο στην αντίστοιχη αμερικανική άσκηση.
Θα διεξαχθούν και ασκήσεις αέρος-επιφανείας με εμφανή την πρόθεση των δύο πλευρών να αποκτήσουν ικανότητα πτητικής συνεργασίας σε αποστολές επάνω από θάλασσα κατά στόχων επιφανείας και αυτό βέβαια καταδεικνύει ττις προθέσεις τους για αποστολές CAP σε μεγάλη απόσταση από τις βάσεις τους στις εσχατιές της Ανατολικής Μεσογείου.
Θα υπάρξουν μικτοί σχηματισμοί (COMAO) και από τις δύο πλευρές σε εναλλάξιμη βάση, με την αντίπαλη πλευρά να επιχειρεί να τα προσβάλλει και να τα διασπάσει από μεγάλες αποστάσεις με τη χρήση βλημάτων BVR, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση θα υπάρξει μεμονωμένη πτήση ελληνικών διθέσιων μαχητικών F-16 block 52+ missionized τη νύκτα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, με τους Ισραηλινούς να επιχειρήσουν να διασπάσουν και να αναχαιτίσουν το σχηματισμό.
Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία συνεκπαίδευσης και για τις δύο Αεροπορίες, αλλά ειδικά για την ισραηλινή που για πρώτη φορά ειδικά σε ασκήσεις αέρος-αέρος βρίσκει αντίπαλο ισάξιο, αν όχι ανώτερό της σε τεχνικές και "τριβή" με το αντικείμενο.
Για τα πληρώματα της ΠΑ είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να ασκηθούν σε αποστολές ναυτιλίας με προφίλ μακράς ακτίνας δράσης.
Παράλληλα τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη κοινή συνεδρίαση υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Ισραήλ με την συμμετοχή Α.Σαμαρά,Ε.Βενιζέλου Δ.Αβραμόπουλου, Γ.Μανιάτη και Ν.Δένδια.
Το πολιτικό μήνυμα που αποστέλλεται "προς κάθε ενδιαφερόμενο" είναι πολύ ισχυρό: Οι δύο πλευράς "ακονίζουν¨την πολεμική τους συνεργασία και ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Ο αντίπαλος, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και ο νεο-οθωμανισμός είναι κοινός και για τις δύο χώρες.
Σε επίπεδο πολιτικής συνεργασίας δεδομένη είναι και η παρουσία της Κύπρου στην τριμερή συμμαχία
Εν προκειμένω η Κύπρος δεν θα έχει κάποια άμεση εμπλοκή στην άσκηση, πέρα από το ότι θα περάσουν από το FIR της τα ελληνικά μαχητικά.
Ούτε καν οι περιοχές του Οικοπέδου 12 περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της άσκησης.
Να σημειώσουμε ότι μια μεταστάθμευση αριθμού ελληνικών μαχητικών F-16 στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο θα ήταν "ευχής έργο".
Πάνω από δέκα χρόνια έχουν να δουν ελληνικά μαχητικά πάνω από τον κυπριακό ουρανό οι Έλληνες της Κύπρου...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr