Το νησί από λάσπη και πέτρες που αναδύθηκε στο Πακιστάν από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, ο οποίος σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, δεν ήταν η τελευταία έκπληξη για τους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Γκουάνταρ.
Ντόπιοι διαπίστωσαν ότι από το σημείο εκλύονται... αέρια, ενώ επιστήμονες κάλεσαν τους αλιείς να μείνουν μακριά από το νησί εν μέσω φόβων ότι μπορεί να βυθιστεί όσο ξαφνικά εμφανίστηκε.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Γκουάνταρ, το νερό στις όχθες του νησιού είναι γεμάτο φυσαλίδες, στην περιοχή μυρίζει κάποιου είδους αέριο, ενώ αναφέρθηκαν και μικρές φωτιές όταν ορισμένοι προσπάθησαν να ανάψουν το τσιγάρο τους.
Ομάδα πακιστανών επιστημόνων και αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού επισκέφθηκαν το νησί την Τετάρτη, περιγράφοντας μια μάζα ύψους 18 μέτρων, πλάτους 30 και μήκους 76 μέτρων – ελαφρώς μεγαλύτερη από ένα γήπεδο του τένις.
Συνδέουν άμεσα την εμφάνισή του με το σεισμό της προηγούμενης ημέρας, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 285 άνθρωποι. «Εκείνη η μεγάλη δόνηση κάτω από τη γη προκάλεσε μεγάλη αναταραχή», δήλωσε στο Associated Press ο διευθυντής του πακιστανικού Κέντρου Παρακολούθησης Σεισμών.
Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανάδυση νησιού από σεισμό δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο, καθώς παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν το 2011, το 2001 και το 1945, ενώ ορισμένοι εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς τις αναφορές για μεθάνιο. «Τα αποθέματα μεθανίου που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στην περιοχή βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη και πιο μακριά από τις ακτές», δήλωσε στο Associated Press ο Ρομπ Μέλορς από το αμερικανικό εθνικό εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ. «Θα μπορούσε να είναι διοξείδιο του άνθρακα ή κάποιο υγρό στο έδαφος, όχι απαραίτητα μεθάνιο.»
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η νησίδα κατά πάσα πιθανότητα θα βυθιστεί και πάλι σε διάστημα μερικών εβδομάδων, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα νησιά από λάσπη και βράχους που «γεννήθηκαν» μετά από μεγάλες σεισμικές δονήσεις.