Μεγάλη η πιθανότητα να απογοητευθούν οι Ευρωπαίοι μετά τις γερμανικές εκλογές

Υψηλές είναι οι προσδοκίες των Ευρωπαίων για αλλαγή στη γερμανική πολιτική μετά τη διεξαγωγή των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Από την Αθήνα μέχρι τη Λισαβόνα και από το... Παρίσι στη Ρώμη, οι κυβερνήσεις επιθυμούν από το Βερολίνο να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και να υιοθετήσει μια πιο επεκτακτική οικονομική πολιτική, η οποία θα βοηθήσει την ενίσχυση της ανάπτυξης και θα καταπολεμήσει το μείζον ζήτημα της ανεργίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν από την Α. Μέρκελ να κερδίσει την εκλογική μάχη και πολλοί εξ αυτών ελπίζουν ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Ωστόσο, η πιθανότητα να απογοητευθούν είναι μεγάλη.

Η τριπλή «κλειδαριά» της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας, της εχθρικής κοινής γνώμης και της επαγρύπνησης από το συνταγματικό δικαστήριο, θα συνεχίσει να περιορίζει την προθυμία της Γερμανίας να μοιράζεται περισσότερες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Με την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος να μην απειλείται πλέον και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να βρίσκονται σε σχετική ηρεμία για την ώρα, οι ειδικοί αναμένουν ότι η Α. Μέρκελ θα επιμείνει σε «μικρά βήματα».

Η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική στήριξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και ενδεχομένως την Ιρλανδία, θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα, η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και η αποστροφή της Γαλλίας προς φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις θα ελλοχεύει.

Επίσης, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καρλσρούης, για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της ΕΚΤ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν αναμένεται να το κρίνει παράνομο, ωστόσο οι όροι που θα θέσει ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στην εφαρμογή του.

Αναγνώστες