Μαζικά αιτήματα για κατασχέσεις καταθέσεων δέχονται οι τράπεζες, που ψάχνουν τρόπους να «φρενάρουν» δημόσιο και δήμους.
Στόχος είναι να μπει ένα όριο, για παράδειγμα ...50 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται. παρόμοια αιτήματα, τα οποία δεν δημιουργούν κάποιο δημοσιονομικό όφελος για τα κρατικά ταμεία.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν παρόμοια αιτήματα, φθάνοντας συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις… 80.000.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εκτός από το δημόσιο και οι δήμοι έχουν μπει στο χορό των κατασχέσεων και αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου.
Οι τραπεζίτες, φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση, πολλοί καταθέτες μπορεί να οδηγηθούν σε αναλήψεις ακόμα και των λιγοστών καταθέσεων που έχουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή λογαριασμούς μισθοδοσίας, ώστε να αποφύγουν την κατάσχεση για κάποια μικρή οφειλή που μπορεί να έχουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κατασχέσεις ποσών από τους καταθετικούς λογαριασμούς για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα με τη θεσμοθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της πρακτικής της ηλεκτρονικής κατάσχεσης.
Με την ηλεκτρονική κατάσχεση, θα μπορεί εκτός από την άμεση πληροφορία, την οποία έχει ήδη στη διάθεσή του να μπορεί να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με κλητήρα, που γίνεται σήμερα, επισπεύδοντας τη διαδικασία και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο και όχι για άλλους φορείς στους οποίους μπορεί κάποιος να έχει οφειλές.