Ως ένα ιστορικό λάθος που θα «στοιχειώνει» το Ταμείο για δεκαετίες ολόκληρες χαρακτήρισε την εμπλοκή του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ.
Σε ανάλυσή της... στην ιστοσελίδα οικονομικού σχολιασμού voxeu.org, η Σάντλερ υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΔΝΤ να δώσει δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία χωρίς να υπάρχει από την αρχή ένα πειστικό σχέδιο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους των χωρών αυτών, ήταν μια σημαντική απόκλιση από τις συμφωνηθείσες αρχές του Ταμείου.
«Κόστισε πολλά στην Ευρώπη και τώρα, ως προηγούμενο για το μέλλον, θα αποτελεί μια δαπανηρή λύση για την αντιμετώπιση κρίσεων που θα έρθουν σε άλλα μέρη του κόσμου», αναφέρει η οικονομολόγος.
Όπως σημειώνει η Σάντλερ, το ΔΝΤ συναίνεσε, υπό την πίεση των ευρωπαϊκών μελών, στη δημιουργία ενός ασυνήθιστου σχήματος, της τρόικας και απέτυχε γιατί παρέκαμψε την ευθύνη του να επιμείνει σε μέτρα, όπως περισσότερα χρήματα από την ΕΕ και πρόωρη αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, που ήταν απαραίτητα για την εξασφάλιση τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα.
Έτσι, σύμφωνα με τη Σούζαν Σάντλερ, η αναδιάρθρωση του χρέους, που θεωρήθηκε ευρέως από την αρχή ως αναπόφευκτη και τελικά συνέβη δύο χρόνια μετά την πρώτη εκταμίευση του δανείου του ΔΝΤ, αναθεώρησε τους κανόνες του παιχνιδιού για μελλοντικές κρίσεις.
«Δυστυχώς για την Ευρώπη, η χρήση των εξαιρέσεων, αν και ελκυστική από μια βραχυπρόθεσμη προοπτική, κοστίζει ακριβά», τονίζει και προσθέτει ότι το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε, αφήνοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω υπερβολικής αβεβαιότητας για το τέλος της κρίσης και επιτρέποντας στους επενδυτές την ευελιξία να μειώσουν την έκθεση τους.