Πώς η Τουρκία αγοράζει ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα

H μακρά εκκρεμότητα στο Κυπριακό έχει εξαντλήσει την υπομονή των ελληνοκύπριων προσφύγων που έχουν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα. Αυτό δημιουργεί ένα κύμα αιτήσεων στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων», η οποία ουσιαστικά αγοράζει τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων. 

Η επιτροπή αυτή συστάθηκε από... τη Τουρκία για να τερματίσει την μαζική προσφυγή ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ). Το ΕΔΑΔ αποδέχθηκε ότι η επιτροπή αυτή αποτελεί «εσωτερικό ένδικο μέσο» και έτσι έπαψε πια να δέχεται προσφυγές ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους. Επίσης το ΕΔΑΔ αποδέχθηκε ότι δικαίωμα στις ελληνοκυπριακξές περιουσίες δεν έχουν μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αλλά και οι τουρκοι «χρήστες» που τις κατέχουν από το 1974.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίμπρις» τους πρώτους εννιά μήνες του 2013 η «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα έχει εξετάσει 988 αιτήσεις ελληνοκυπρίων. Συνολικλα το 2013 έχει δώσει ως αποζημιώσεις 38 εκ. στερλίνες. Η «Κίμπρις», που επικαλείται ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της «επιτροπής αποζημιώσεων», γράφει ότι από το 2006 που ιδρύθηκε μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2013, σε αυτήν έχουν κατατεθεί συνολικά 5.373 αιτήσεις ελληνοκυπρίων. Από αυτές 430 κατέληξαν σε «φιλικό διακανονισμό» και 10 σε δίκη. Ο φιλικος διακανονισμός σημαίνει αποδοχή εκ μέρους των ελληνοκυπρίων της αποζημίωσης που τους δίνουν, ενώ δίκη γίνεται αν υπάρχει διαφορά. 

Η «Επιτροπή αποζημιώσεων» δίνει στη κυριολεξία ψίχουλα, αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει όσους έχουν περιουσίες καθώς θεωρούν ότι τα ακίνητα τους μετά από 40 χρόνια κατοχής είναι περίπου χαμένα. Οι αιτήσεις ναμένεται να αυξηθούν λόγω και της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει ο φόβος ότι με αυτή τη μέθοδο η Τουρκία θα «λύσει» την εδαφική πτυχή του Κυπριακού αγοράζοντας τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η «επιτροπή αποζημιώσεων» έχει πληρώσει στους αιτητές 135.422.551 στερλίνες.

Αναγνώστες