Οδηγούμε (και τρακάρουμε) λιγότερο λόγω κρίσης

Σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών στο εννεάμηνο φαίνεται ότι διαδραματίζει η μείωση των ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου. 

Όπως επισημαίνουν τα περισσότερα στελέχη..., η υποχώρηση του μέσου δείκτη loss/ratio σε μεσοσταθμικά επίπεδα της τάξης του 80% οφείλεται κυρίως στην μείωση των ζημιών που καλούνται να αποζημιώσουν οι εταιρείες. Οι βασικές αιτίες γι τη μείωση των ζημιών είναι ότι οι οδηγοί είναι περισσότερο συντηρητικοί και διανύουν λιγότερες αποστάσεις εξαιτίας της αύξησης της τιμής της βενζίνης, ενώ κ οι επαγγελματίες (ταξί και φορτηγά) κινούνται λιγότερο εξαιτίας της κρίσης.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες έχουν μεν μειώσει (μεσοσταθμικά) τα ασφάλιστρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, αλλά δεν θέλουν -τουλάχιστον οι μεγάλες- να χαλάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου τους ενόψει stress tests που θα διεξαχθούν από τον Νοέμβριο και Solvency II από το 2016. Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες, κάθε υποχώρηση του loss ratio κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, με το ίδιο ασφάλιστρο και τα ίδια λειτουργικά κόστη, διασφαλίζει αύξηση των περιθωρίων κέρδους κατά 5% - 10% κατά περίπτωση.

Αύξηση παραγωγής στα προϊόντα Υγείας
Η μηνιαία έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013 δείχνει υποχώρηση 12,7% στ συνολική παραγωγή που διαμορφώνεται στα 2,308 δισ. ευρώ. Οι ασφαλίσεις Ζωής υποχώρησαν 20,9%. Δραματική (-57,6%) είναι η υποχώρηση της παραγωγής προϊόντων Ζωής που συνδέονται με επενδύσεις εξαιτίας ρευστοποιήσεων συμβολαίων, ενώ θεαματική αύξηση έχουν τα συμβόλαια Υγείας (18,5%) δείγμα της στροφής της ζήτησης, αλλά και της εισόδου νέων «παικτών», νέων προϊόντων, αλλά και του ίντερνετ στον συγκεκριμένο κλάδο.

Τα κλασικά προϊόντα Ζωής υποχώρησαν κατά 7%. Σημαντική είναι η υποχώρηση της παραγωγής των ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων κατά 33,5% στα 80,098 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά ζημιών έχει υποχωρήσει μόλις κατά 6,1%, με την παραγωγή αυτοκινήτου να υποχωρεί κατά 8,7% εξαιτίας κυρίως των τιμολογιακών μειώσεων. Αύξηση έχει η παραγωγή του κλάδου χρηματικών απωλειών (20,3%).


ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες