Πασίγνωστη Ελληνίδα ηθοποιός «ανέβασε» επικίνδυνα το πνευματικό επίπεδο εκπομπής lifestyle, όταν αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι είναι χορτοφάγος γιατί επηρεάστηκε από την Πυθαγόρεια φιλοσοφία.
«Δεν τρώω ούτε ....κρέας, ούτε ψάρι. Είμαι vegetarian δεν είμαι vegan. Τρώω δηλαδή τυριά και γαλακτοκομικά. Το ξεκίνησα καθαρά για φιλοσοφικούς λόγους. Με έχουν εμπνεύσει πολύ οι Πυθαγόρειοι, και η Πυθαγόρεια φιλοσοφία λέει ότι είναι ανήθικο να τρως το έμψυχο ον. Και δεν θέλω να τρώω έμψυχα. Δεν θέλω τα ζωάκια να σφάζονται και να βιώνουν αυτό τον τρόμο, τον φόβο, τον πανικό και να εκκρίνουν τις τοξίνες που εκκρίνουν στο κρέας τους και τις τρώμε εμείς, και παίρνουμε και το φόβο και τα συναισθήματα τους και όλα τους».
Η παραπάνω δήλωση ανήκει στην ηθοποιό και entertainer Ματθίλδη Μαγγίρα, την οποία έκανε στην εκπομπή «Μες στην καλή χαρά».
Πυθαγόρεια διατροφή, η πρώτη χορτοφαγική δίαιτα
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Πυθαγόρα ως το μαθηματικό που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα της γεωμετρίας. Άλλοι ως μυστικιστή και τον πρώτο άνθρωπο στην Ιστορία που, ωθούμενος από ηθικά και φιλοσοφικά κίνητρα, μαζί με του μαθητές του υιοθέτησε μια από πρώτες καταγεγραμμένες χορτοφαγικές δίαιτες. Απέκλεισε από τη διατροφή του το κρέας επειδή, μεταξύ άλλων, πίστευε ότι η κατανάλωσή του επηρέαζε τη ροή και την ισορροπία των σωματικών υγρών (συνεπώς και την υγεία του ανθρώπου) και επειδή με αυτή τη δίαιτα απέτρεπε τη σφαγή μιας μετενσαρκωμένης ψυχής, σύμφωνα με το indigoblue.
O Πυθαγόρας
Επίσης δεν συμπεριλάμβανε στο διαιτολόγιό του τα κουκιά. Αρχαίοι και μεσαιωνικοί συγγραφείς απέδωσαν αυτή την επιλογή στην πεποίθηση ότι στα κουκιά κατοικούσαν οι ψυχές που μετενσαρκώνονταν. Ωστόσο κάποιοι ερμηνεύουν την προτροπή προς τους μαθητές του να «απέχουν από τα κουκιά»( «Κυάμων απέχεσθαι») ως ένα μήνυμα να απέχουν από την πολιτική. Εναλλακτικά ίσως διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κουκιών προκαλούσε κυάμωση, μια σοβαρή αιμολυτική αναιμία σε ανθρώπους. Γενικώς συνηγορούσε υπέρ μιας δίαιτας χωρίς κρέας και ζωικά προϊόντα εξαιτίας των ηθικών ζητημάτων που προέκυπταν από τη σφαγή αθώων ζώων. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή τουw ήταν ανήθικη. Εντούτοις, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, έτρωγε ψάρι σε σπάνιες περιπτώσεις. Η διατροφή του συμπεριλάμβανε ως επί το πλείστον ωμές τροφές: φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί ήταν τα βασικά στοιχεία της και τροφοδοτούσαν τον οργανισμό του με πολλές βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανα στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, περισσότερες από τις μαγειρεμένες τροφές.
Τα πλεονεκτήματα της δίαιτας
Ο αποκλεισμός ζωικών τροφών από τη δίαιτά μας συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών, που αυξάνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή την τάση για παχυσαρκία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή γιατί η αυστηρή χορτοφαγία με τον αποκλεισμό γαλακτοκομικών και αβγών μπορεί να προκαλέσει έλλειψη της βιταμίνης B-12. Η τελευταία είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος. Επίσης η κατανάλωση ωμών τροφών, αν δεν είναι βιολογικές, μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό με χημικά και φυτοφάρμακα. Γι΄ αυτό τα λαχανικά πρέπει να πλένονται εξονυχιστικά για να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα επιβλαβών για την υγεία ουσιών.