Του Ηλία Μπενέκου
Με... ευρωπαϊκό διαβατήριο θα ισοδυναμεί η πενταετής άδεια «επί μακρόν διαμένοντος», που με βάση τις ρυθμίσεις τις οποίες προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, θα μπορούν να λαμβάνουν στο μέλλον, κατόπιν αιτήσεως, οι μετανάστες που διαθέτουν νόμιμη μακρόχρονη άδεια διαμονής στη χώρα μας.
Με αυτή.... περίπου 365 χιλιάδες νόμιμοι αλλοδαποί που βρίσκονται επί χρόνια στην Ελλάδα, αλλά λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να βρουν δουλειά, θα «απεγκλωβιστούν» αποκτώντας το δικαίωμα να ζήσουν και να δουλέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον σύστημα βασιζόταν στις εθνικές «άδειες αορίστου χρόνου» ή τις «δεκαετείς άδειες».
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά των μεταναστών, ο νέος Κώδικας προβλέπει ότι με την ενηλικίωσή τους θα λαμβάνουν και εκείνα την πενταετή άδεια του επί μακρόν διαμένοντος. Θα έχουν δε τη δυνατότητα να την ανανεώσουν για άλλη μια πενταετία, ώστε να έχουν χρόνο να αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για ελληνική υπηκοότητα. Ειδικά για τη δεύτερη γενιά μεταναστών, δεν θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους ενήλικες υποβάλλουν αίτηση για την άδεια επί μακρόν διαμένοντος.
ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ
Αλλάζουν εξάλλου, οι όροι για την οικογενειακή επανένωση, καθώς για χώρες όπου επιτρέπεται η πολυγαμία θα ζητείται πλέον τεστ DNA, προκειμένου να αποδεικνύεται η συγγενική σχέση των παιδιών με τον δικαιούχο πατέρα.
Οπως διευκρινίστηκε από τη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο νέος Κώδικας, που από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, αφορά αποκλειστικά τους νομίμως διαμένοντες στη χώρα μετανάστες, που υπολογίζονται σε 540.000. Εκκρεμεί επίσης η εξέταση άλλων 160.000 αιτήσεων από αλλοδαπούς, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αφορούν ανανέωση αδειών παραμονής και ορισμένες έκδοση νέων αδειών.
Παράλληλα, μέσω της κωδικοποίησης της μεταναστευτικής νομοθεσίας, για πρώτη φορά μπαίνουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο οι 20 νόμοι, τα 6 Προεδρικά Διατάγματα και οι 42 κανονιστικές πράξεις που αφορούν στη νομιμοποίηση και στην ανανέωση των αδειών διαμονής των αλλοδαπών. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται οι 50 διαφορετικές άδειες διαμονής σε 19, με βασικότερη την επί μακρόν διαμένοντος. Επιπλέον οι άδειες εργασίας κατηγοριοποιούνται από τέσσερις σε μία και η γραφειοκρατία για την ανανέωσή τους περιορίζεται, αφού περισσότερα από 20 δικαιολογητικά καταργούνται.
ΓΡΑΦΕΙΑ
Με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας προωθούνται και οι «υπηρεσίες μίας στάσης» στις αποκεντρωμένες περιφέρειες, οι οποίες θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2014 για τη διεκπεραίωση των αδειών διαμονής. Για τη στελέχωσή τους θα χρειαστούν 440 άτομα, τα οποία θα προέλθουν από τη δεξαμενή της κινητικότητας.
Τέλος, ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης διατηρεί την άμεση σχέση νομιμότητας και ενσήμων εργασίας, τα οποία ορίζονται σε 120 ετησίως. Ωστόσο, περιλαμβάνεται μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία λόγω της οικονομικής κρίσης θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε αλλοδαπούς που έχουν εργασθεί νομίμως στην Ελλάδα επί χρόνια και δεν διαθέτουν αυτήν τη στιγμή ένσημα, να παραμείνουν νόμιμοι, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί- να κάνουν χρήση του βιβλιαρίου Υγείας.
Τα βασικά σημεία του Κώδικα
Πενταετής άδεια επί μακρόν διαμένοντος σε μετανάστες ώστε, αν θέλουν, να φεύγουν για άλλες χώρες της Ε.Ε.
Πενταετής άδεια στα παιδιά μεταναστών μόλις ενηλικιώνονται. Ανανέωση για άλλα πέντε χρόνια για να αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αίτηση για υπηκοότητα.
Μειώνονται από 50 σε 19 οι άδειες διαμονής.
Ο Κώδικας αφορά του 540 χιλ. νομίμως στην Ελλάδα μετανάστες.Το σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη http://www.imerisia.gr