Από την ερχόμενη Παρασκευή, η Γερμανία θα αποτελεί την πρώτη – και επίσημα – ευρωπαϊκή χώρα, που θα επιτρέπει στα μωρά να γεννιούνται με τα χαρακτηριστικά και των δύο φύλων.
Οι γονείς δηλαδή θα έχουν... τη δυνατότητα να αφήσουν το πεδίο με τις επιλογές των δύο φύλων κενό φύλα, δημιουργώντας έτσι μία τρίτη απροσδιόριστη κατηγορία για το φύλο του παιδιού.
«Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο νόμος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανθρώπινα όντα που δεν είναι ούτε αρσενικά,. ούτε θηλυκά», αναφέρει στο AFP ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Konstanze Plett.
Η αλλαγή έχει ως στόχο να αναιρεθεί παντελώς η πίεση που ισχύει μέχρι και σήμερα στους γονείς στο να λάβουν γρήγορα μια απόφαση σχετικά με τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου που μπορεί να γίνουν στο απώτερο μέλλον.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι ο νόμος τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τί σημαίνει να ζεις χωρίς ένα νομικό φύλο.
Για παράδειγμα, τα γερμανικά διαβατήρια, τα οποία φέρουν επί του παρόντος «M» για τους άνδρες ή «F» για τις γυναίκες, σύντομα θα οφείλουν να έχουν ένα «Χ» στο πεδίο του φύλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών. Το ίδιο παράδειγμα, πρέπει να ακολουθηθεί στα περισσότερα νομικά έγγραφα που μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή, από ταυτότητες, μέχρι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου κτλ.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχασε παρά τρίχα την ευκαιρία να κερδίσει τον τίτλο της πρώτης χώρας στον κόσμο που εισάγει την κατηγορία «ακαθόριστο» στα πιστοποιητικά γέννησης.
Την πρωτιά κατέκτησε η Αυστραλία, η οποία όρισε την νομική κατευθυντήρια γραμμή της σχετικά με τον ένδειξη του φύλου πριν από μόλις έξι εβδομάδες.
Ο Σιλβάν Άγκιους, υπεύθυνος δημόσιας πολιτικής του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφισεξουαλικών, Τρανσέξουαλ και Διαφυλικών Ατόμων, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες εξέδωσαν μια έκθεση σχετικά με τις τρανσέξουαλ και διαφυλικές μειονότητες, η πρόοδος ήταν περιορισμένη.
«Η Γερμανία με αυτή της την κίνηση θα ασκήσει περισσότερη πίεση στις Βρυξέλλες, κάτι που μόνο θετικό θα μπορούσε να είναι», προσέθεσε.
Πηγή: AFP