Απίστευτη τουρκική πρόκληση

Κάθε φορά εκπλήσσουν τους πολιτικούς μας οι Τούρκοι με τις ενέργειές τους. Ίσως επειδή έχουν εμπεδώσει πως υπάρχει στην πραγματικότητα «ελληνοτουρκική» φιλία, ίσως όμως λόγω ατολμίας, αλλά και ανικανότητας να αντιμετωπίσουν σοβαρές καταστάσεις. 

Και δεν ισχύει το πιθανό προβαλλόμενο πως.... φταίει η οικονομική κρίση, επειδή ούτε κατά την ανακήρυξη του «τουρκοκυπριακού κράτους» στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ούτε κατά την εποχή των Ιμίων υπήρχε κρίση.

Τώρα, προχώρησαν ακόμη ένα βήμα, διαπιστώνοντες πως δεν υπάρχει από πλευράς μας αντίδραση. Έφτασαν μέχρι του σημείου να δεσμεύσουν περιοχή που φτάνει μέχρι τα βράχια της Καλύμνου (!) για έρευνες ερευνητικού-ωκεανογραφικού τους σκάφους, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο της NAVTEX και στον χάρτη τον οποίο παρουσίασε το defencenet.gr. (Με κίτρινη γραμμή είναι η δέσμευση του Αυγούστου. Τώρα την επεξέτειναν και ακουμπάει το νησί!)

Το γεγονός της πρωτοφανούς αυτής τουρκικής ενέργειας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία «τρέφεται» ουσιαστικά από τα ελληνικά φοβικά σύνδρομα απέναντι στις προκλήσεις, σύνδρομα τα οποία δεν της επιτρέπουν να απαντήσει σε αυτές ως κυρίαρχο κράτος. Εκτός και εάν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες παραχώρησης, που αγνοούμε.

Και μόνο το γεγονός, ότι η περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία φτάνει έως τις ακτές της Καλύμνου δείχνει πως καταστρατηγεί πλήρως κάθε έννοια Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) των 6 ν.μ., αλλά και αυτής της μέσης γραμμής, όπου αυτή εφάπτεται. Εισέρχεται δηλαδή αυθαιρέτως και εντός των 6 μιλίων που είναι τα χωρικά μας ύδατα (και που δεν μας επιτρέπουν να τα αυξήσουμε στα 12 ν.μ., όπως δικαιούμαστε).

Έτσι, μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, μετά την πλεύση τουρκικών πολεμικών σκαφών έξω από το Σούνιο και μετά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας επί βραχονησίδων, έφθασε να δεσμεύει χώρο της ελληνικής επικράτειας. Προφανώς, η απάντησή μας θα είναι κάποια ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ.

Και αφού αναφερθήκαμε στα Ίμια, να σημειώσουμε ότι προ ημερών ο κ. Σημίτης επιχείρησε ακόμη μια φορά να συσκοτίσει τα πράγματα -με αφορμή παρουσίαση βιβλίου- λησμονώντας με ποιον τρόπο έγιναν «γκρίζες ζώνες» περιοχές του Αιγαίου (κάποια στιγμή και η Γαύδος!)

Ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου με γραπτό είχε γράψει συνοπτικά ότι τα νησιά Ίμια, μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 1996, αποτελούσαν ελληνικό έδαφος. Μετά την κρίση, είναι «αμφισβητούμενη περιοχή».

Δυστυχώς, αυτό ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει καν τις «μαγικές» διπλωματικές του ικανότητες για να αποτρέψει τον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Πέτυχε από την πρώτη στιγμή την απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας, όταν «την πήρε ο άνεμος», όπως καταγράφεται να λέει ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος.

Ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου παραθέτει τμήμα από τηλεγράφημα που απέστειλε ο τότε υπουργός Εξωτερικών (κ. Κρίστοφερ) με την υπογραφή του Στρόουμπ Τάλμποτ, στον Αμερικανό πρέσβη κ. Νάιλς, στις 8 Φεβρουαρίου 1996, (ώρα 2.25 π.μ.). Αναφέρει με ακρίβεια τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα Ιμια, η οποία είναι δεσμευτική για τις δύο χώρες:

«Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν ότι η Ελλάδα τοποθέτησε στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ίμια / Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους».

Αυτή είναι η συμφωνία που «γκρίζαρε» τα Ιμια. Αποτελείται από τέσσερις όρους, όχι από δύο όπως ισχυρίστηκαν τότε. Δεν επιτρέπεται η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών επί των βραχονησίδων, απαγορεύεται η παρουσία πολεμικών πλοίων, και όλα τα παραπάνω -στρατός, σημαίες και πλοία- δεν επιστρέφουν ξανά στα Ιμια ή γύρω από αυτά. Ο,τιδήποτε άλλο λέγεται είναι παραποίηση της αλήθειας.

Ο Μακεδών

Αναγνώστες