Έγγραφο στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με το οποίο ζητάνε επειγόντως «βοήθεια» απέστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, Αθανασίου και Μπρης. Πρόκειται για τους εισαγγελείς οι οποίοι εποπτεύουν τις έρευνες για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
Στο έγγραφο αποκαλύπτεται... πως σημαντικές εισαγγελικές έρευνες για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οικονομική παραβατικότητα καρκινοβατούν, στερώντας πολύτιμα έσοδα από το δημόσιο ταμεία, με βασική αιτία την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στο ΣΔΟΕ.
Στις άμεσες προτεραιότητες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, είναι η δίωξη της φοροδιαφυγής που προσλαμβάνει διαστάσεις εκτεταμένης και βαθιάς διαφθοράς και για αυτόν τον λόγο ζητείται από το υπουργείο να παράσχει στο ΣΔΟΕ 260 εξειδικευμένους επιστήμονες, ώστε να να ανταποκριθούν στους ελέγχους.
Όπως είναι απόλυτα κατανοητό, είναι τεράστιας σημασίας να επιτευχθεί αυτό για να εισπραχθούν από το Δημόσιο σημαντικά έσοδα, καθώς για παράδειγμα στις έρευνες που γίνονται για εικονικά και πλαστά τιμολόγια, τα ποσά που έχουν εντοπιστεί είναι τεράστια.
Όπως γίνεται γνωστό, την τριετία 2009 – 2012 εκδόθηκαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους πέντε δισ. ευρώ, αλλά με μία ιδιαίτερη επισήμανση αυτό. Σύμφωνα με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, αυτά που έχουν εντοπιστεί αποτελούν μόνο το 20% του συνόλου, ενώ την ίδια στιγμή, οι απώλειες από ΦΠΑ και η είσπραξη επιδοτήσεων από τις επιχειρήσεις που μετέχουν στην εκτεταμένη παραβατικότητα υπολογίζονται σε δύο δισ. ευρώ.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Μόνο τα κατασχεθέντα λαθραία τσιγάρα για το 2012 φθάνουν τα 456 εκατ. τεμάχια, ενώ οι επιπτώσεις της λαθρεμπορίας καπνού ξεπερνούν την οικονομική και ποινική διάσταση του θέματος και αγγίζουν σοβαρότερες πτυχές, όπως αυτές της δημόσιας υγείας.
Ειδικοί έλεγχοι, που έχουν πραγματοποιηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους, περιγράφουν την επικινδυνότητα των λαθραίων προϊόντων καπνού με ποσοστά που σοκάρουν για τη νικοτίνη, την πίσσα αλλά και το μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς είναι αυξημένα από 30% έως 50% από τα νόμιμα προϊόντα. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για λαθρεμπόριο στα καύσιμα, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, ενώ παρεπόμενη δραστηριότητα του λαθρεμπορίου των καυσίμων, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, είναι η νόθευσή τους.
Άλλη τρύπα εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από την υπερκοστολόγηση ιατρικών μηχανημάτων. Μάλιστα, φαίνεται να έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα μηχανήματα για παροχή ιατρικής βοήθειας, στα οποία οι τιμές είναι 45 φορές μεγαλύτερες από την τιμή του ίδιου προϊόντος που διακινείται, για παράδειγμα στην Ισπανία.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής