Όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, παλιές και νέες, θα πρέπει στο εξής να δηλώνονται στον ΕΟΦ μέσω του συστήματος της «κίτρινης κάρτας», ενώ τις παρατηρήσεις τους από τη χρήση των φαρμάκων μπορούν στο εξής ...
να καταθέτουν και οι πολίτες στον ΕΟΦ, ύστερα από τη χρήση φαρμάκων των ιδίων ή συγγενών τους.
να καταθέτουν και οι πολίτες στον ΕΟΦ, ύστερα από τη χρήση φαρμάκων των ιδίων ή συγγενών τους.
Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται καλύτερος έλεγχος στην ασφάλεια των φαρμάκων ύστερα από την κυκλοφορία και χρήση τους, οπότε θα αλλάζει και η σήμανσή τους, εφόσον βρίσκονται υπό συμπληρωματική παρακολούθηση.
Η σημασία της ασφάλειας των φαρμάκων και η νέα νομοθεσία για τη φαρμακοεπαγρύπνηση παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΟΦ με θέμα: «Στην εποχή της Φαρμακοεπαγρύπνησης», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Οργανισμού.
Ο ΕΟΦ ζήτησε τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων και των επαγγελματιών υγείας στην αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, καθώς η φαρμακοεπαγρύπνηση αποτελεί τη συνεχή επιτήρηση της ασφάλειας των φαρμάκων και συμβάλλει στη λήψη μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει αυστηρότερη μετεγκριτική επιτήρηση και επαγρύπνηση. Έτσι, στελέχη του ΕΟΦ, υπενθύμισαν στους επαγγελματίες υγείας τη μεγάλη σημασία της παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων με την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω της Κίτρινης Κάρτας.