Τσαυτάρης: Το κρασί ανάμεσα στα πέντε κορυφαία αγροτικά προϊόντα που εξάγει η χώρα

Τη συνέχιση της στήριξης του κλάδου των οινοπαραγωγών και στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης τονίζοντας ότι το κρασί ...
είναι ανάμεσα στα πέντε κορυφαία αγροτικά προϊόντα που εξάγει η χώρα.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση με αφορμή την 20η επέτειο της ένωσης οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι το υπουργείο βοηθά τις προσπάθειες των οινοπαραγωγών και ότι ειδικά για τον οίνο υπάρχουν τρία επίπεδα οργάνωσης των εξαγωγών, των συλλογικών προσπαθειών για τις εξαγωγές όλων των αγροτικών προϊόντων, το τομεακό πρόγραμμα για το σύνολο των κρασιών, αλλά και για τον κάθε οινοποιό ατομικά.

Τόνισε ακόμη ότι η κοινή οργάνωση αγοράς περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για όλη την αλυσίδα, όλα τα παραγωγικά συστήματα και τα ποικίλα προϊόντα που βγαίνουν από το συγκεκριμένο κλάδο και προέρχονται από το αμπέλι.

Για το έργο και το όραμα της ένωσης οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” μίλησαν ο πρόεδρός της, Στέλιος Κεχρής και οι πρωτεργάτες της, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και ο δημοσιογράφος οίνου, Ντίνος Στεργίδης.

Αναφερόμενος στους «Δρόμους του Κρασιού» , το ολοκληρωμένο πρόγραμμα οινοτουρισμού της ένωσης ο κ. Καρράς είπε ότι ωθούσε τους ανθρώπους ενός κλάδου να σκεφθούν με βάση τη λογική ενός άλλου κλάδου, του τουριστικού, και να συνδυάσουν πολλά στοιχεία στη δημιουργία ενός συνολικού επισκέψιμου τουριστικού προϊόντος.

Η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού ξεκίνησε στη Βόρεια Ελλάδα, τα πιο πρωτοπόρα οινοποιεία της χώρας βρίσκονται εδώ και αυτό συνέβαλε στην επιτυχία της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», τόνισε ο κ. Στεργίδης. Η προσπάθειά τους στέφθηκε με επιτυχία επειδή τα οινοποιεία συνέχισαν να βελτιώνουν το προϊόν τους το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρον, σημείωσε.

Την ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας του κρασιού στους ίδιους τους τόπους παραγωγής του τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οινοπαραγωγός Γιάννης Μπουτάρης υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι των πόλεων γνωρίζουν πολύ πιο καλά το κρασί, είναι πολύ πιο κοντά στην κατανάλωσή του απ΄ότι οι άνθρωποι στον τόπο παραγωγής του.

Για τη συνεισφορά τους στον αμπελοοινικό τομέα τιμήθηκαν οι καθηγητές Δημήτριος Σταύρακας και Θεοδόσιος Σουλής και αποδόθηκε φόρος τιμής στον αείμνηστο Ιωάννη Κοίλιαρη. Τιμήθηκαν επίσης άνθρωποι που συνέβαλαν στην ίδρυση και ανάπτυξή της ένωσης.

Αναγνώστες